Överfullt på Karolinska i Huddinge – patienter blir liggande på akuten

Publicerad

Nyligen drabbades Nya Karolinska sjukhuset i Solna av platsbrist på barnakuten. Nu har det lugnat ned sig men istället har vuxenakuten på Karolinska sjukhuset i Huddinge drabbats av samma problem.

– De ligger på britsar i korridoren, de ligger på sängar i rummen, det kommer ambulanser hela tiden. Det är fullt upp, personalen har det jättejobbigt, säger Mira Nyberg, huvudskyddsombud på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

”Utifrån min personliga åsikt ser det inte bra ut”

Enligt Mira Nyberg är det väldigt många vårdplatser, både på Karolinska och i hela länet, som är stängda.

Klarar man patientsäkerheten där i dag?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Utifrån min personliga åsikt ser det inte bra ut. Det är ju helt horribelt. Här utsätter man personalen för en massa risker utifrån att arbetsmiljön inte blir bra. Är inte arbetsmiljön bra kan man inte heller ta hand om patienterna på bästa sätt, säger Mira Nyberg.

Mira Nyberg, som besökte sjukhuset i dag, säger att patienter legat på akuten sedan igår och kan inte flyttas vidare eftersom det saknas vårdplatser.

– Det skapar ytterligare press för våra legitimerade sjuksköterskor för de har sitt yrkesansvar.

”Vi har förstått att situationen är lika ansträngd för övriga akutsjukhus”

Anders Ahlsson är temachef för hjärta och kärl på Karolinska i Huddinge. Han menar att det ansträngda läget på akuten dels beror på ett ökat inflöde av patienter under infektionssäsongen men att problemet i grunden är bristen på vårdplatser.

– Vi jobbar hårt med att lösa situationen, säger Anders Ahlsson.

Dels förflyttas patienter från Huddinge till akuten i Solna och vid behov kommer man även att ställa in planerade operationer för att frigöra platser till de patienter som är i störst behov av vård.

– Vi samarbetar gärna med de andra akutsjukhusen i länet men vi har förstått att situationen är lika ansträngd för dem, säger Anders Ahlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer