SVT var på plats när centrumets skylt revs ned. I klippet svarar kommunen och Veidekke på frågor om framtidsplanerna och brottsligheten på platsen i väntan på rivningen.

Övergivet centrum rivs – blir till 1 200 bostäder

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen påbörjades rivningsarbetet i Veddesta centrum i Järfälla som stått övergivet i över ett år. Det är en del av projektet Barkarby City, där det ska byggas nya bostäder, butiker och en skidtunnel. Men i väntan på rivningen har centrumanläggningen drabbats av kriminalitet.

Det ska byggas 1 200 bostäder med kommersiella bottenvåningar och en förskola, samt butiker och restauranger. Rivningsarbetet beräknas pågå i mellan sex till nio månader.

Tillhåll för brottslingar

Men under tiden som centrum varit nedlagt har det varit oroligt kring anläggningen. Polisen har larmat om brottslighet som pågått i centrum och framfört krav på förändringar till fastighetsägarna Veidekke för att minska brottsligheten.

Polisen har föreslagit att fastighetsägaren sätter igång rivningen alternativt att man stängslar in området.

– Sedan den sista hyresgästen flyttade har vi ägnat oss åt att försöka skydda den här fastigheten utefter den förmåga vi har. Vi har haft bevakning och plåstrat igen huset, men vi har haft en omfattande skadegörelse och man går in och stjäl kopparkablar, säger Stefan Lifvergren, projektutvecklingschef på Veidekke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.