Johan Styrud vill se att sjukvårdspersonalen ska prioriteras i vaccinationskön. Foto: TT

Överläkaren: ”Låt sjukvårdspersonalen gå före i vaccinationskön”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen öppnade Folkhälsomyndigheten för att vaccinera i en annan ordning än vad som sker nu, där riskgrupper prioriteras före vårdpersonal. Beskedet välkomnas av Johan Styrud, överläkare och ordförande i Läkarföreningen i Stockholm, som vill se länets sjukvårdspersonal vaccinerad så snart som möjligt.

– Sjukligheten är extrem nu, säger han.

Johan Styrud vill se att riskgrupper och vårdpersonal tar en ”enad fil” i vaccineringsprocessen, likt Finland eller Göteborg, och betonar vikten av att sjukvården först och främst fungerar.

Vilka är det som förtjänar att få vaccinet först?

– Undersköterskor, sköterskor och läkare. Det är en liten grupp men de måste vara friska för att sjukvården ska fungera, säger Johan Styrud.

Folkhälsomyndigheten uppger att de är öppna för att vaccinera i en annan ordning än vad som sker nu, där riskgrupper prioriteras före vårdpersonal.

– Huvudargumentet för att vi gör som vi gör är att det följer den etiska grund för hur vården ska bedrivas. Ska den gås ifrån krävs en större diskussion, som vi är villiga att ha, säger Anders Tegnell.

– Att gå från att vaccinera på äldreboenden till att vaccinera i vården skulle få stora effekter. Den stora risken för allvarlig sjukdom och död finns hos de som bor på äldreboenden, det har vi sett i Sverige. Vill vi göra så krävs en samlad bedömning, då behöver regionerna komma åter till oss, säger statsepidemiologen.

Hör Johan Styrud berätta mer i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.