Järvakameror överklagades i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror på offentliga platser finns sen tidigare inne i Stockholm city. Men nu kan det bli aktuellt med övervakning även på delar av Järvafältet – nåt som väcker blandade känslor.

Polisen har fått tillstånd av Länstyrelsen i Stockholm att använda övervakningskameror på allmän plats i Rinkeby, Tensta och Spånga. Orsaken är att den organiserade brottsligheten är omfattande i området. I sista stund har dock Datainspektionen överklagat tillståndet. Förvaltningsrätten ska nu prova frågan.

– Kameraövervakning kan ha en viss preventiv effekt, när människor vet att man fillmar den här platsen, så undviker man att begå brottslighet på den här platsen, säger Niclas Andersson chef för närpolisenheten Västerort.

–Det är bra med kameraövervakning för att kunna stoppa brottslingar, säger Tkayalini Yelenkapan som bor i området. Hon får medhåll av väninnan Kumutkene Arravintkan.

Kameror finns i Stockholm city

Idag kameraövervakats några platser i city, som Stureplan och Medborgarplatsen. Men det är första gången som kameror kan sättas upp i förorterna. I Tensta diskuteras fyra kameror vid Tenstagången och Tenstaplan.

– Jag tycker inte att det är bra eftersom vi är iakttagna av polisen hela tiden ändå, säger Fatima Hassan.

Klartecken från flera myndigheter

Både Polisen och Länsstyrelsen anser att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.

– Vi måste kunna stoppa våldet.

ABC: Påverkar inte det här den personliga integriteten?

– Absolut, men vi har bedömt att brottsligheten och problemen är så omfattande i de här områdena, säger Niclas Andersson, chef för närpolisen.

Beslutet har överklagats

Men Datainspektionen har alltså överklagat beslutet och kamerornas vara eller icke-vara ska nu prövas i förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.