Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Rasmus Paludan mer om vad han kommer göra på plats om han beviljas tillstånd. Foto: SVT

Paludan ansöker om att få manifestera i Stockholm den första maj

Uppdaterad
Publicerad

Paludan har precis fått nej på sin ansökan att få manifestera i Borås. Nu vill den danske extrempolitikern Rasmus Paludan hålla valmöten i Stockholm den 1 maj för sitt parti Stram kurs.

Paludan anger att mötena kan bestå av uppemot 15 personer och att han ska ha med sig megafon, tändare och böcker.

I Stockholm vill den danske högerextrema politikern tåga från Humlegården till Norra Bantorget, alltså samma väg som Socialdemokraternas 1 maj-tåg går.

Polisen i Stockholm bekräftar att Paludan och partiet Stram Kurs sökt demonstrationstillstånd och att de nu går igenom ansökan.

– Det är inga enkla beslut med tanke på vad som hänt tidigare. Det är många parametrar att ta i beaktan. Det handlar om säkerhet kontra möjligheten att få yttre sig, säger polisens presstalesperson Ola Österling till SVT.

Nekas tillstånd i Borås

Rasmus Paludan genomförde möten och koranbränningar under påskhelgen i bland annat Norrköping, Linköping, Malmö, Örebro och Rinkeby.

Nyligen nekades han tillstånd i Borås med bland annat hänvisning till de kravaller som utbröt under påskhelgen.

”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos”, sade Emelie Kullmyr, kommenderingschef i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Polisens beslut i Borås ska nu prövas av förvaltningsrätten. Men enligt Ola Österling påverkar inte polisens beslut i Borås hur ansökan i Stockholm kommer att hanteras.

-Varje ansökan är en unik handling och ska unikt bedömas, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stenkastning i Stockholmsförorten Rinkeby i samband med att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, manifesterade med koranbränning på långfredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.