Tre utländska städare jobbade i polisens skyddsklassade lokaler på Arlanda trots att de saknade arbets- och uppehållstillstånd. Foto: TT

Papperslösa städade polisens lokaler på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen upptäckte för några veckor sedan att tre utländska städare som arbetat i skyddsklassade polislokaler på Arlanda saknade arbets- och uppehållstillstånd. Trots att städarna befunnit sig i Sverige illegalt har de säkerhetsklassats av polisens enhet för verksamhetsskydd, rapporterar DN.

En anmälan om misstänkt tjänstefel upprättades men har nu lagts ner, uppger vice överåklagare Bengt Åsbäck på Särskilda åklagarkammaren för Dagens Nyheter. Inget brott har begåtts från polisens sida.

Det är leverantören, i det här fallet städbolaget, som ska göra den grundläggande säkerhetsprövningen, enligt Ingemar Hummer, tillförordnad chef för säkerhetsskyddet.

– Städbolaget, inte polisen, har huvudansvaret för att de anställda har giltiga tillstånd, säger han till tidningen.

Ser över rutinerna

Polisen uppger samtidigt att man ska se över sina rutiner.

Anmälningar har upprättats mot de tre utländska medborgarna som misstänks för olovlig vistelse, samt mot städbolaget gällande brott mot utlänningslagen. Fallen utreds av gränspolisens utredningsenhet i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer