Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Kumlien med röstkortet som tillhör den främling som skrev sig hemma hos Jan och hans fru. Foto: Thomas von Heijne, SVT

Par i Stockholm fick sin bostad kapad

Publicerad

Uttrycket ”när du får oväntat besök” har fått en ny innebörd för ett par i Stockholm. De började plötsligt få post som var adresserad till en okänd person som påstod att han bodde på deras adress. Den okände mannen hade fått sin flyttanmälan godkänd av folkbokföringen – utan att någon id-kontroll hade gjorts.

Det började tidigare i våras, när Jan Kumlien och hans fru Catharina som bor på Gärdet i Stockholm, började få post i brevlådan till en för dem vilt främmande man.

– Efter en utlandsresa hittade vi en binge post till en främling, med bland annat röstkort. Då förstod jag att det måste vara någon som är skriven här, säger Jan Kumlien, som berättar mer i videon ovan.

Skatteverket utgår från att flyttanmälan är korrekt

Jan Kumlien kunde inte själv korrigera den falska folkbokföringen hos Skatteverket, det kan bara den som felaktigt anmält en adress göra själv. Skatteverket säger att de har förstått problemet men att en person som anmäler en flytt via blankett inte behöver visa legitimation, en namnunderskrift räcker. Det enda Skatteverket gör är att kontrollera att adressen är korrekt.

– Vi utgår från att ansökningar och anmälningar är korrekta. Men jag kan naturligtvis förstå att det kan kännas obehagligt att ha en inneboende man inte känner till, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på folkbokföringen, Skatteverket.

Vad gör man?

– Om man fått fel inneboende ska man höra av sig. Vi har folk här som ska säkerställa att registren är rätt. Men det kan ta ett tag. 

Hur lång tid? 

– Vi pratar om åtskilliga veckor. Vi ska försöka utreda, uppmana personen att anmäla flytt. 

På folkbokföringen säger man dock att det kommer att bli lite bättre framöver.

– Jag kan inte säga att vi kan ta bort företeelsen, men vi jobbar med att skapa en ny tjänst så att man kan se vilka som står skrivna i ens bostad, och enkelt rapportera om det blir fel. Och den tjänsten kommer att kräva e-legitimation. Det här kommer att bli klart senare i år, säger Ingegerd Widell.

Årligen får Skatteverket ungefär 70 000 tips om personer skrivna på fel adress. Många av de här felen är oavsiktliga. Dessutom kan tipsen gälla en och samma person.

Falsk folkbokföring

Visa

Sommaren 2018 återinfördes folkbokföringsbrott för att förhindra brottslighet. Det innebär att det är olagligt att uppge falska uppgifter om var man bor. Oriktiga uppgifter kan användas för att lura till sig bidrag, bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet.

Källa: regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer