Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partiet Nyans partiledare anses ha varit valbar i Botkyrka, enligt länsstyrelsen. Hör professor Olle Lundin resonera kring politiker som flyttar till en kommun eller region bara för att bli politiker där. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT och Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Partiet Nyans partiledare kommer in i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Det har funnits frågetecken om Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel skulle kunna få en av partiets platser i Botkyrkas kommunfullmäktige då han inte var formellt folkbokförd i Botkyrka på valdagen. Men efter att Skatteverket folkbokfört honom retroaktivt i kommunen kommer han in i fullmäktige.

– Det vattnar ju litegrann ur det lokaldemokratiska momentet om det flyttar in folk bara för att bli förtroendevalda politiker, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Hör professor Olle Lundin resonera mer i klippet ovan.

Mikail Yüksel har tidigare varit politiskt aktiv i Göteborg, men strax efter valet, när Nyans såg ut att komma in i Botkyrka, anmälde han till Skatteverket att han flyttat till Botkyrka dagen innan valet.

Efter att Skatteverket folkbokfört honom retroaktivt i Botkyrka fattade länsstyrelsen beslut om att han blir den ena av Nyans ledamöter i Botkyrka kommunfullmäktige, vilket blev officiellt på tisdagen.

Såhär svarade Nyans partiledare om folkbokföringen och sin plats i Botkyrkas kommunfullmäktige:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.