Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan Nyans partiledare sitta i Botkyrkas kommunfullmäktige? Foto: SVT

Kan Nyans partiledare sitta i Botkyrkas kommunfullmäktige?

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nyans har kommit in i Botkyrkas kommunfullmäktige. Men kan partiets partiledare Mikail Yüksel ta en av partiets två platser i fullmäktige med tanke på att han inte var formellt folkbokförd i kommunen på valdagen? Enligt länsstyrelsen ser det ut som att Yüksel kan bli invald.

Mikail Yüksel har tidigare varit politiskt aktiv i Göteborg, men när partiet Nyans såg ut att komma in i Botkyrka kommunfullmäktige i samband med valet ska han strax därefter ha anmält till Skatteverket att han flyttat till Botkyrka dagen innan valet.

SVT Nyheter Stockholm har varit i kontakt med länstyrelsen i Stockholm som uppger att Valmyndigheten inte ser några hinder för att Mikail Yüksel skulle vara valbar i Botkyrka, då han ska ha folkbokförts i kommunen retroaktivt.

Därmed ser heller inte länsstyrelsen några hinder, även om det formella beslutet om vilka ledamöter som kommer in i kommunen fattas först nästa vecka.

Partiet Nyans vänder sig till minoriteter, och i synnerhet till muslimer – partiet vill bland annat förbjuda koranbränningar och bekämpa islamofobi. Samtidigt har Nyans väckt mycket kritik bland andra partier för kontroversiella uttalanden, bland annat att muslimer i Sverige fängslas utan rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.