Passagerarbåt har kört in i kaj i Nacka

Elva personer skadades när en passagerarbåt körde in i en kaj i Nacka strand öster om Stockholm. Nio personer fick föras till sjukhus, och polisen utreder nu olyckan.

Skärgårdsbåten Cinderella II var på väg från Sandhamn i Stockholms skärgård mot Stockholm när den körde in i kajen.

Elva personer har skadats, enligt polisen. Ingen av dem ska vara allvarligt skadad, men nio av dem har förts till sjukhus.

– Det rör sig om brännskador och sårskador, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholms ledningscentral.

Över 230 personer fanns ombord.

Passagerarbåten fick inte i full back utan kolliderade med kajen – elva personer skadades. Foto: Janne Åkesson/Swepix/SVT

”Ett tekniskt fel”

Cinderella II ligger just nu förtöjd vid Strandvägen. SVT Nyheters reporter får inte gå ombord, men det finns personal på plats.

– Det är ett tekniskt fel, säger en av besättningsmännen. Nu försöker vi röja upp. Allt porslin och sånt är förstört.

Peter Henricson är affärsområdeschef för Strömmabolaget i Sverige, som trafikerar Cinderellabåtarna.

– Det var en person som stod i en trappa och föll och två andra som slog i huvudet, säger han.

Cinderella II förtöjd vid Strandvägen. Foto: Malin Crona/SVT

”Får inte full backeffekt”

Han berättar vad som hände:

– Klockan 15.40 skulle vår båt Cinderella 2 lägga till vid Nacka Strand. Den får inte full backeffekt och går lite hårt i kajen.

Efter att ha rådgjort med Trafikverket fick båten klartecken att köra vidare till Strandvägen där den har tagits ur trafik för att man ska kunna undersöka vad problemet beror på.

Båten ska nu köras vidare till Nybrokajen där den kommer att inspekteras Sjöpolisen finns på plats, och har inlett en utredning om vårdslöshet i sjötrafik.

Motorn utbytt

Enligt uppgifter till Aftonbladet har fartyget nyligen tagits i trafik igen efter att ha fått motorn utbytt. Peter Henricson bekräftar detta, men avfärdar att det skulle ha varit några som helst problem med den nya motorn.

Enligt tidiga uppgifter skulle båten ha kört in i en restaurang.

Men en person som arbetar på Restaurant J i Nacka Strand uppger till SVT Nyheter att olyckan skedde vid kajen där skärgårdsbåtarna lägger till, cirka 100 meter från restaurangen.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer