Landets regioner tjänade flera miljarder kronor på PCR-testning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är den region som gjort absolut störst överskott, 1,7 miljarder kronor på PCR-testningen. Men ytterligare ett tiotal regioner har tjänat mångmiljonbelopp, enligt beräkningar från regionerna som SVT begärt ut.

Under våren 2020 sköt regeringen till statliga bidrag för att PCR-testning av covid-19 skulle komma igång. Schablonbeloppet sattes till 1400 kronor per test. Men Region Stockholm lyckades få ner kostnaden till 522 kronor per test och fick då ett överskott på 778 kronor för varje utfört test. Lägst kostnad i landet.

Under andra halvåret 2020 och 2021 tjänade regionen nästan 1,7 miljarder kronor på pcr-testningen.

– Karolinska har gjort en effektiv förhandling och lyckats få ner priserna på testerna. Vi har använt pengarna från överskottet till att klara covidvården i övrigt, säger Iréne Svenonius (M) som är finansregionråd i Stockholm.

I överenskommelsen står att de statliga bidragen skulle gå till testning och inte i den övriga coronavården. Men flera regioner, däribland Stockholm har använt överskottet i övriga verksamheten.

S: ”Täcker hål för misskötseln av ekonomin”

Under pandemin har finansregionrådet riktad skarp kritik mot regeringen för att man inte fått ekonomisk kompensation för coronavården. Socialdemokraterna i regionen menar att det nu visar sig att majoriteten inte haft koll på ekonomin.

– Region Stockholm har under pandemin varit sämst i landet på testning. Nu använder man statsstödet till testningen för att täcka upp hål till följd av misskötseln av regionens ekonomi. Region Stockholm behöver få ordning och reda och en stärkt beredskap, säger oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) till SVT.

Stora skillnader mellan regionerna

Stockholm är den region som gjort absolut störst överskott – men ytterligare tiotalet regioner har tjänat mångmiljonbelopp på PCR-testningen. Det enligt beräkningar från regionerna som SVT tagit del av.

Sammantaget handlar det om drygt 3,5 miljarder kronor under 2020-2021 för de regioner SVT fått uppgifter från.

Det skiljer stort i vad varje test kostat för olika regioner, vissa har enligt sina egna beräkningar haft en självkostnad som ungefär motsvarar ersättningen. Samtidigt har till exempel Värmland och Örebro läns självkostnad legat långt under hälften av ersättningen.

SVT har sökt socialminister Lena Hallengren (S), men hon har avböjt att kommentera hur hon ser på överkotten från pcr-testningen. 

Regionerna med störst överskott efter testningen

Dessa regioner har på vår begäran uppgett att de har ett överskott, som de kan beräkna. Summorna avser miljoner kronor för 2020 och 2021 sammantaget.

Stockholm: 1695

Uppsala: 78

Sörmland: 185

Östergötland: 101

Kronoberg: 58

Skåne: 96

Halland: 30

Västra Götaland: 648

Värmland: 187 (avser 2021) 

Västmanland: 133

Västerbotten: 336

Källa: Regionernas egna uppgifter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.