Bilderna är från Pegidas manifestation i Malmö den 9 februari. Talaren till höger är Henrik Rönnquist. Foto: Drago Prvulovic / TT

Pegida ställer in manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Den islamkritiska rörelsen Pegida hade planerat en manifestation i Stockholm på måndag. Denna manifestation ställs nu in på grund av att en frontfigur varit sjuk. Men rörelsens talesperson tror sig kunna göra ett nytt försök inom ett par veckor.

Enligt rörelsens talesperson i Sverige Henrik Rönnquist ska den inställda manifestationen inte vara kopplad till påtryckningar från motståndare till Pegida.

– Eftersom en frontfigur för Pegida i Stockholm varit sjuk en tid skjuter vi upp manifestationen. Det tar ungefär två veckor att få tillstånd av polisen igen så min förhoppning är att ha en manifestation på Mynttorget om ett par veckor, säger han.

Tidigare manifestationer

Pegida har de senaste veckorna haft manifestationer i Malmö och Linköping. Vi dessa tillfällen medverkade en handfull personer. Liknande initiativ i Oslo och Köpenhamn har som mest dragit ett par hundra personer.

Polisen i Malmö uppskattade att runt 5.000 personer slöt upp för att protestera mot Pegidas manifestation vid Stortorget i Malmö.

– Vårt syfte med manifestationerna är att belysa islamiseringen som sker i landet, säger Henrik Rönnquist.

Tror du inte att muslimer i Sverige känner sig utpekade som ett hot?

– Nej, det tror jag inte. Vi vill ju inte slänga ut någon.

Startade i Tyskland

Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av Västerlandet) startade i Tyskland och har under vintern fått efterföljare i andra länder.

Pegidademonstrationerna har sitt ursprung i Dresden där man i höstas höll manifestationer tolv måndagar i rad i protest mot vad man kallar islamisering av Tyskland. Deltagandet ökade i antal till som mest 25 000 deltagare och liknande demonstrationer har också genomförts i andra tyska storstäder.

Samtidigt har motdemonstrationer kommit igång som samlat än fler deltagare.

Förbundskansler Angela Merkel har oroats av Pegidademonstrationerna och har själv vid en gatudemonstration tydligt manifesterat sitt välkomnande av muslimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.