Ekeröpendeln börjar också köra på helger Foto: SVT

Pendelbåt till Ekerö blir permanent

Uppdaterad
Publicerad

Pendelbåtslinje 89 som går mellan Kungsholmen och Ekerö blir permanent i höst. Dessutom utökas trafiken rejält.

– Den har blivit en succé, säger skärgårdslandstingråd, Gustav Hemming (C).

Från och med i höst utökas trafiken på pendelbåtlinje 89 från tre till åtta turer per dag. Dessutom ska linjen börja gå året om och på helger, vilket innebär att trafiken tredubblas. Linjen som går mellan Klara Mälarstrand på Kungsholmen till Tappström på Ekerö startades på försök 2015.

– En stor andel av resenärerna uppger att de tidigare har åkt bil. Det här är ett bra sätt att locka människor att ställa bilen och istället åka kollektivt, säger skärgårdslandstingsråd Gustav Hemming (C).

Är det svårt att få resenärer att ändra sina vanor och ställa bilen?

– Ja det är säkert så, men folk älskar vattnet. Om vi tittar på Ekeröpendeln så hade den tidigare bara tre avgångar per dygn. Om det går lång tid mellan turerna så är det ett stort steg att byta vana. Men nu när vi kraftigt utökar turerna så finns det fler valmöjligheter. Då är det är inte en total katastrof om man råkar försova sig, eftersom det finns fler alternativ att ta sig till jobbet.

Riddarfjärdslinjen försvinner

Pendelbåten blir permanent 20 augusti, men den nya utökade tidtabellen kommer fastslås innan dess. En linje som däremot inte får fortsätta är Riddarfjärdslinjen mellan Kungsholmen och Södermalm. När försöksperioden går ut vid årsskiftet läggs linjen ner.

– I dagsläget har den inte förutsättningar för att fortsätta. Vi har bara sju procent beläggning vilket är alldeles för lite. Det är för dyrt för skattebetalarna och inte bra för miljön.

Men Gustav Hemming utesluter inte att Riddarfjärdslinjen kan komma återuppstå om några år.

– Den kan bli aktuell igen när arbetet med Slussen är färdig.

Så utökas pendelbåtslinje 89

Trafiken på vardagar under höst och vår utökas från tre till åtta turer per dag.

Trafiken på vardagar under sommaren får 7 turer per dag i vardera riktningen.

På vintern blir det 3 turer per dag i vardera riktningen.

Helgtrafiken får sex turer i vardera riktningen under vår, sommar och höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.