Danderyd får sin första reguljära linje året runt Foto: SVT

Pendelbåten Sjövägen utökas med åtta bryggor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan starten för pendelbåten Sjövägen, linje 80, år 2013 har antalet resande ökat kraftigt. Enligt landstingets prognoser kommer ökningen inte att avta. Idag beslutar landstinget att utöka linjen med åtta bryggor vid bland annat Norra Djurgårdsstaden och Danderyd, med start 2020.

Idag går pendelbåten Sjövägen mellan Frihamnen och Nybroplan, men från 1 januari 2020 är det tänkt att den ska gå mellan Mor Annas Brygga på Lidingö och Nybroplan. På sträckan kommer en ny hållplats Loudden som ersätter Frihamnen. Målet är att locka fler att pendla med båt istället för bil.

– Det blir tätare trafik till Norra Djurgårdsstaden, som har för lite kollektivtrafik idag och det är en mycket bättre sammanbindning mellan två befintliga båtlinjer, säger Gustav Hemming (C) miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd i Stockholms län.

Integrerar linje 81

Den nya linjesträckningen kommer att sträcka sig över linje 81:s område och därför har man beslutat att integrera linje 81 i nya Sjövägen.

Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd. Foto: Anna Molander

– Idag är det sammanlagt 875 000 resenärer som åker med båda dessa linjer och vi räknar med att det kan bli en fördubbling av antalet resenärer. Vi räknar med att 2025 kan det vara så mycket som 1,6 miljoner per år på den nya är linjen, säger Gustav Hemming (C).

Under avtalets början är det framförallt sträckan Nacka strand – Nybroplan som får tätare trafik medan hållplatserna i Norra Djurgårdsstaden kommer att få tätare trafik när nya bostäder och arbetsplatser växer fram.

Så här planeras den nya dragningen för pendelbåten Sjövägen: 

Den nya linjesträckningen

Nybroplan

Allmänna gränd

Saltsjöqvarn

Finnboda

Kvarnholmen

Blockhusudden

Nacka strand

Dalenum

Loudden (Ny hållplats)

Södra Värtan (Ny hållplats)

Ropsten (Ny hållplats)

Tranholmen (Ny hållplats)

Abborrbryggan (Ny hållplats)

Djursholms torg (Ny hållplats)

Storholmen S (Ny hållplats)

Mor Annas Brygga (Ny hållplats)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.