De ideella verksamheterna i Stockholm upplever att läget blivit så allvarligt att många äldre inte ens har råd att äta. Foto: SVT/TT

Pensionärer har inte råd att köpa mat

Uppdaterad
Publicerad

Andelen fattiga pensionärer i Stockholm blir allt fler. För många har det blivit så illa ställt att de inte ens har råd att köpa mat. Räddningen för många har blivit ideella hjälporganisationer.

Köttbullar, potatismos, lingonsylt och gröna ärtor. Tjugo kronor och då får gästerna kaffe på maten. Elisabet Servaeus är en av alla de pensionärer som den här dagen besöker Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm för att få sig ett mål mat. Hon är också en av landets drygt 231.000 pensionärer som idag lever under fattigdomsgränsen.

– Man får gå tilll Stadsmissionen där man kan äta för 20 kronor. Annars hade jag aldrig klarat mig. Det hade jag inte gjort, säger Elisabet Servaeus.

Svenska pensionärer fattigare

EU:s fattigdomsgräns är 60 procent av landets genomsnittliga (median) disponibla inkomst. I Sverige motsvarar det strax under 11.000 kronor i månaden.

Tredubblat antal besökare

Många pensionärer har bara några hundralappar kvar när räkningar och hyran betalats in. Nu upplever de ideella verksamheterna i Stockholm att läget blivit så allvarligt att många äldre inte ens har råd att äta.

På Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm har antalet årliga besökare ökat från drygt 3.000 till över 11.000 pensionärer på bara tre år.

– Maten som vi bjuder på kan vara den enda tillagade måltiden som äldre får under dagen, säger Marika Hjelm Siegwald på Stockholms Stadsmission.

”Ett välfärdsproblem”

Enligt en prognos från Pensionsmyndigheten som släpptes innan sommaren har antalet fattiga pensionärer nästan fördubblats sedan 2006.

– Det här är ett välfärdsproblem. Det är samhället som ska ställa upp här. Våra skatter ska kunna betala deras pension, säger Marika Hjelm Siegwald.

– De äldres pensioner ska inte vara så låga att de inte har råd med mat efter att hyran betalats in.

”Skulle svälta om jag inte kunde gå hit”

Per Allan Gustafsson besöker Stadsmissionens äldrecenter för att få en bit mat, och har så gjort sedan två år tillbaka.

Hur skulle det varit om du inte hade kunnat äta här?

– Jag skulle svälta, säger pensionären Per Allan Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska pensionärer fattigare

Mer i ämnet