Extra resurs till polisen: En ny grupp med nio pensionärer utreder grova brott. Före detta kriminalkommissarien Hans Strindlund är en av dem. Foto: TT/SVT

Pensionerade polisen Hans tillbaka för att utreda gängvåld

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en månad tillbaka har polisen i region Stockholm fått ett minst sagt välmeriterat personaltillskott. Nio pensionerade utredare har avbrutit sin pension för att lösa den växande högen utredningar om grova brott. Tillsammans har de 450 års erfarenhet.

Hans Strindlund, 67 år, är före detta kriminalkommissarien som gick i pension vid 65. Nu är han en del av pensionärsgruppen som utreder grova brott i Stockholm. Gruppen leds av två poliser på heltid och de nio timanställda utredarna.

– Många av oss har bred erfarenhet av förhör och komplicerade utredningar. En av oss är dessutom kriminaltekniker med lång erfarenhet så i stora delar är gruppen självgående, säger Hans Strindlund.

Stor specialkompetens i gruppen

Specialgruppen drogs ihop för en månad sedan när fallen började hopa sig. Och redan har gruppen fört flera utredningar framåt.

– Det här är så pass grova brott att de absolut inte bör ligga i något väntläge.

Hör Hans Strindlund berätta om skjutningarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.