Foto: Henrik Montgomery/TT

Person åtalas för terrorfinansiering – misstänks ha fört över pengar till terroristorganisationer

Uppdaterad
Publicerad

En person åtalas vid Södertörns tingsrätt för att ha överfört pengar genom kryptovalutatransaktioner till terroristorganisationer och personer som kopplas till dem.

Utredningen har bedrivits av Säpo, och personen åtalas för brott mot lag om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, grovt brott.

– Terrorfinansiering till våldsbejakande islamistiska organisationer med hjälp av kryptovalutor är ett omfattande internationellt problem. Det här åtalet är en viktig pusselbit i att bekämpa den brottsligheten, säger kammaråklagare Henrik Olin på Riksenheten för säkerhetsmål.

Misstänks ha finansierat terrorism i Syrien

Enligt åtalet ska den misstänkte ha samlat in och tagit emot omkring 40 000 kronor från Swishbetalningar. Den misstänkte ska sedan ha överfört pengarna genom elva kryptovalutatransaktioner till mottagaradresser som kontrolleras av personer och organisationer som kopplas till terrorism och terrorfinansiering i Syrien.

Det ska handla om insamling av medel till al-Qaida Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en extremiströrelse sprungen ur al-Qaida, och ”andra terroristorganisationers verksamhet”.

Nio av transaktionerna ska, enligt åtalet, ha nått mottagaren, men två ska ha stoppats av kryptoväxlingsföretaget som användes vid transaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.