Linda Fantenberg, specialistsjuksköterska och Stefan Kejonen, leg. sjuksköterska berättar att hoten ofta är indirekta eller förtäckta. Foto: Bo ÖhlénVisa alla (2)
Visa alla (2)

Personalen på Danderyds akutmottagning får anonyma namnbrickor

Publicerad

Nyligen uppgav 3000 landstingsanställda i en undersökning att de utsatts för hot eller våld. Nu ska man testa att anonymisera personalens namnbrickor på Danderyds sjukhus akutmottagning.
– Faller det väl ut kommer vi införa det på bred front, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd.

Redan under våren kan personalen på Danderyds akutmottagning få anonyma namnbrickor. Förhoppningen är att det ska minska hoten mot vårdpersonalen.

– Det är ofta indirekta hot. De kollar in ens namnbricka, lägger märke till namnet och nickar, säger Stefan Kejonen, legitimerad sjuksköterska.

Han menar att det redan idag är många som täcker över sitt efternamn och han tror därför inte att anonymiserade namnbrickor kommer göra någon skillnad.

– Det vanliga är att vi får förtäckta eller verbala hot från patienter eller anhöriga som missnöjda med väntetider, säger Linda Fantenberg, specialistsjuksköterska.

”Kommer gå att identifiera”

Peter Carpelan (M), personallandstingsråd hoppas att satsningen ska skapa en tryggare arbetsmiljö för vårdpersonalen och ser inga problem med att patienterna inte kan läsa sig till personalens namn.

– Brickorna kommer vara identifierbara. Antingen har vi förnamn och ett nummer eller bara nummer, så som poliskonstaplar har idag. Faller det väl ut kommer vi införa det på bred front, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer