Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Deander berätta om hur man på Skansen hanterar risken för svinpest. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Pestberedskap på Skansen: ”Mata inte våra grisar”

Uppdaterad
Publicerad

För att den afrikanska svinpesten inte ska spridas och drabba parkens grisar inpräntar Skansen förbudet mot att mata deras djur och kontrollerar djuren noggrant.

– Det är aldrig tillåtet att mata våra grisar, men nu är det såklart ännu viktigare att det efterföljs, säger Johan Deander, gruppchef på Lill-Skansen.

Grisbeståndet på Skansen består av linderödssvin, minigrisar och vildsvin som alla skulle kunna bli smittade av det dödliga viruset.

Än har inga fall av svinpest konstaterats i Stockholmsområdet, men för att att skydda sina grisar har parken satt upp nytryckta skyltar vid alla grishägn om att man inte får mata grisarna.

Afrikanska svinpestutbrottet

Kan inte göra människor sjuka

Människor kan föra smittan vidare även om de inte själva kan bli smittade. Viruset kan sitta på skor och kläder eller i produkter som förs vidare.

Det är en dödlig och smittsam virussjukdom som för första gången nått Sverige och som drabbar vildsvin och grisar. Om viruset upptäcks i en tamgrisbesättning så behöver hela gruppen avlivas.

Det här är afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast inom en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet