På många sjukhus kan ett besök ta flera timmar. Foto: TT

Karolinskas akut långsammast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna på landets akutmottagningar är fortsatt långa. På många sjukhus kan ett besök ta flera timmar, men allra längst tid i landet tar ett besök för äldre på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Under 2016 gjordes cirka två miljoner besök på sjukhusens akutmottagningar i Sverige.

Men det var inga snabba besök. I snitt tog det nästan en timme innan det gjordes en första läkarbedömning och flera timmar innan patienten var ute genom dörrarna igen alternativt hade fått en vårdplats på sjukhuset.

Långa väntetider i Stockholm

Allra längst total vistelsetid för personer 80 år eller äldre är det på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Där får hälften av de äldre vänta fem timmar och 38 minuter – eller ännu längre. Även på Södersjukhuset får äldre patienter vänta länge. Där får 7 av tio patienter över 80 år vänta minst fyra timmar för att få hjälp.

Ökningen syns i hela Stockholms län. Antalet äldre som får vänta längre än fyra timmar på alla Stockholms akutsjukhus har ökat från 4 av tio till mer än hälften sedan 2010. Det visar siffror från hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Snabbspår

För många äldre blir väntan extra plågsam, vilket gör att Socialstyrelsen nu kräver en extra satsning på de äldre i hela landet.

– Att de får vänta längre beror på att de, oftare än andra, behöver träffa olika specialister eller skrivas in på sjukhuset. Därför vore det bra med en extra satsning på just de äldre, ett geriatriskt snabbspår eller liknande, säger Sevim Barbasso Helmers, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Bättre samarbete

Socialstyrelsen efterlyser också ett bättre samarbete mellan akutmottagningen och det övriga sjukhuset.

– Inte sällan ägnas mycket tid till att hitta vårdplatser. Det kan bero på en brist på vårdplatser eller att sjukhuset har svårt att skriva ut patienter, eller på grund av att kommunerna saknar platser för att ta emot dem. Det är ofta väldigt komplext, säger Sevim Barbasso Helmers.

Johan Nilsson/TT http://tt.se/media/image/sdltaeaaa09 Väntan på vård blir ofta lång. Arkivbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.