Det bombhotade Boeingflygplanet från Thai Airways bogseras undan. Foto: Johan Nilsson / TT

Plan evakuerat på Arlanda efter larm om bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan på väg till Thailand med omkring 300 passagerare utrymdes på Arlanda flygplats sent på torsdagskvällen. Ett bombhot riktat mot det specifika planet gjorde att delar av Arlanda fick spärras av. Bombtekniker undersökte flygplanet under fredagseftermiddagen utan att hitta något farligt föremål. Flyget lyfte mot Thailand på fredagskvällen.

Uppgifterna kom till polisen vid klockan 21.33 på torsdagskvällen. En flight tillhörande Thai airways hade bombhotats, något som tidningen Aftonbladet var först med att rapportera om. Just som planet höll på att taxa ut fattade polisen beslut om att stoppa flygplanet från att lyfta.

– Hotet kom in till oss som andrahandsuppgifter, alltså det kom inte direkt till polisen men vi fick kännedom om hotet, säger Sven-Erik Ohlsson, presstalesperson vid polisen region Stockholm.

Rör det sig om ett bombhot?

– Ja

Hur framfördes hotet?

– Det har kommit in som ett telefonsamtal, men inte direkt till polisen, utan vi har fått kännedom saken. Hotet kunde inte avfärdas som oseriöst. Men mer än så kan jag inte säga utan det får jag lämna över till utredningen.

Samtliga evakuerade vid midnatt

Klockan 23.50 hade samtliga passagerare evakuerats, och strax före midnatt anlände polisens nationella bombgrupp till Arlanda.

Polisens bombgrupp på plats på Arlanda flygplats efter larm om bombhot mot ett flygplan, natten mot fredag. Foto: Janne Åkesson / Swepix

– Tekniker från bombgruppen är på plats och undersöker planet, sade Sven-Erik Ohlsson till SVT Nyheter under natten.

Tidigt på fredagsmorgonen var polisen fortfarande ute på Arlanda. Flygplanet hade då flyttats till en säker plats.

– Planet finns inne på Arlanda flygplatsområde och det är avspärrat ett område runtomkring, sa Niklas Mattsson vid polisen tidigt på fredagsmorgonen.

Teknisk undersökning

På fredagseftermiddagen undersökte polisens bombtekniker flygplanet under flera timmar. Inget farligt föremål hittatde och klockan 16.15 hävde man avspärrningarna.

Händelsen rubriceras som luftsabotage och grovt olaga hot och en förundersökning har inletts.

– Det finns ingen frihetsberövad, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

Skulle ha lyft mot Phuket

Planet skulle ha lyft mot Phuket i Thailand klockan 20.45 på torsdagskvällen. Cirka 300 passagerare samt personal på planet satt inne på planet i nästan tre timmar innan evakueringen var genomförd.

– Vi har på inrådan av polisen utrymt planet och två pirer på utrikesterminalen, sade Ulrika Fager på Swedavias pressjour, under natten.

Ulrika Sten är på väg till Thailand med familjen, och berättar att planet lämnade gaten men sedan blev stående.

– Det stod där i säkert två timmar. Vi fick höra en gång i halvtimmen att det var tekniska problem, och att planet skulle åka om ett tag, säger hon.

Kring halv tolv såg Ulrika Sten blåljus kring planet, och hennes första tanke var att någon hade blivit sjuk.

– Sedan kom en polis och sade att vi måste lämna planet. Vi fick bara ta med oss telefoner och plånböcker, säger hon.

Polisen förhörde passagerarna

Passagerarna har blivit förhörda av polisen. De fick frågor om de märkt något ovanligt vid ombordstigning. Att det rörde sig om ett bombhot berättade inte polisen förrän efter det att passagerarna gått av.

– Jag kan förstå tanken, att man inte vill skapa oro. Samtidigt tycker jag att det tog väldigt lång tid innan vi fick kliva av planet, säger Ulrika Sten, som nu är på väg till ett hotell med familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer