Planer på femvåningshus i Dalarö slopas

Publicerad

I Haninge backar stadsbyggnadsnämnden från planerna på att bygga femvåningshus i betong på Lyngsåsa i Dalarö vilket Dalaröborna är glada över efter flera års protester.

Efter sex års kamp om Lyngsåsa har Dalaröborna slutligen fått politkerna att lyssna. Under ett  sammanträde i mitten på mars beslutade stadsbyggnadsnämnden att ge upp planerna på att bygga femvåningshus i Lyngsåsa.

– Vi som politiker lyssnar på olika intressen och väger samman dem, att det ska finnas möjlighet att påverka är en viktig del av processen, säger Peter Olevik-Dunder (FP), Stadsbyggnadsnämnden.

Flera års process

Att det tagit sex år för politkerna att ändra sig beror bland annat på att det inte funnits tillräckligt med vatten och avlopp, men nu har man tagit fram en ny sjöledning vilket gör att man kan bygga mer på Dalarö, enligt Peter Olevik-Dunder.

Ny detaljplan

I den nya detlajplanen föreslås trevåningshus i trä som ska likna den traditionella byggnadsstilen på Baldersvägen där tomten ska vara tillgänglig för allmänheten. Arkitekten Kjell Forshed och nätverket Dalarös vänner som utfört protesterna, ligger bakom förslaget på att skapa en lägre men tätare bebyggelse i trä.

Även nämnden vill att höjden på flerbostadshusen ska sänkas till max tre våningar och att man bevarar parkmiljön. Dalarös vänner är nöjda med nämndens beslut.

– Vi är så glada att kommunen har lyssnat på oss, avslutar Mari Strenghielm Nord, Dalarös vänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer