Planerade bombattentat mot Haninge kommunhus

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas för att ha planerat ett sprängdåd mot kommunhuset i Haninge. Tidigare skrev han även till massmördaren Anders Behring Breivik, rapporterar Mitt i.

Mannen misstänks ha planerat att fylla tomma läskburkar och pingisbollar med röd fosfor och kaliumklorat för att genomföra attentatet.

När polisen fick tips om planerna i slutet av oktober greps mannen. Då hittades även stubintråd i ett förråd i hemmet i Haninge.

Beskrivs som högerextremist

Mannen hade uttryckt ett hat mot socialtjänsten i Haninge efter en personlig tvist. Han är tidigare ostraffad och nekar till brott. Men i förhör beskrivs han som en högerextremist. 30-åringen uppger också att han brevväxlade med Anders Behring Breivik.

”Jag vill skapa en trend där folk ger sig på makten hårt och intensivt”, sade mannen i ett samtal med en närstående innan han greps, enligt Mitt i.

Enligt förundersökningen, som nu blivit offentlig, hade attentatet kunnat orsaka amputationsskador, brännskador och fönsterkross. Mannen planerade också att placera sprängmedel under en socialchefs bil.

Han åtalas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Rättegången är planerad att hållas före jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.