Torskens skinn smälter ner i såret och bidrar med olika näringsämnen. Foto: TT

Plåster av torskskinn läker sår

Uppdaterad
Publicerad

På Danderyds sjukhus har man under de senaste månaderna testat en ny typ av plåster – plåster som nästan uteslutande består av torskskinn.

Bakom innovationen av torskplåstret står isländska forskare och nu har Danderyds sjukhus som ett av världens första sjukhus provat produkten.

– Det är inte ett plåster som man sätter på såret, utan det är torskens skinn som smälter ner i såre. Efter fyra dagar har det absorberats av såret och bidrar med olika näringsämnen, säger Fredrik Correa, läkare på Danderyds sjukhus som har testat metoden på sina patienter.

Ekonomisk vinst i längden

Än så länge är torskskinnsplåstret relativt dyrt, men Fredrik ser en långsiktig ekonomisk vinst med att använda torskskinnet.

– Patienterna måste antingen få personal som kommer hem till dem, eller komma till sjukhuset regelbundet och få hjälp att lägga om och tvätta såren. Det kostar rätt mycket pengar, så att använda dyrare, eller rätt material, kan bli en kostnadsbesparing, säger Fredrik Correa.

Framtida marknad för plåstret

Olle Hillborg är chef för SLL innovation, en av landstingets organisationer som hjälper företag att lansera nya idéer inom vården. De har varit med och introducerat torskskinnsplåstret för Danderyds Sjukhus och enligt Olle Hillberg finns det en framtida marknad för plåstret.

– Jag hoppas att det kommer finnas tillgängligt ganska snart och det är därför vi provar plåstret på Danderyds sjukhus, för att den ska kunna få spridning.

Kommer privatpersoner kunna köpa torsksksinnsplåstret på apotek i framtiden?

– Det är möjligt. Det beror på hur leverantörerna vill lansera produkten på marknaden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer