Poeterna Rene Lobos och Sara Nazari medverkar på tioårsjubileet. Foto: Michelle Derblom Jobe

Poeterna Rene Lobos och Sara Nazari medverkar på tioårsjubileet: ”Ett sätt att hantera livet”

Uppdaterad
Publicerad

Rene Lobos levde ett grovt kriminellt liv i många år. Han åkte in och ut på anstalt under flera års tid och det var på anstalterna som han började skriva dikter. Sara Nazari har alltid skrivit, men det var inte förrän hon var 14 år som hon satte ord på vad hon höll på med – Spoken Word. Sedan dess har hon framfört sina dikter på scener runt om och bland annat varit jurymedlem i tävlingen Ortens bästa poet.

Premiärföreställningen hålls den 7 maj och följs av fest i foajén vid Lilla scenen. Det blir ”open mike” där nya och gamla talanger får möjlighet att läsa sin poesi. Poeter från tidigare föreställningar kommer även att finnas på plats. Tioårsjubileet firas sedan under ytterligare tre kvällar i maj då Dramaten bjudit in nya röster som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Föreställningarna körs 8, 21 och 22 maj.

Medverkande alla vårens föreställningar

Farhiya Feysal:

Linköpingspoet som tog alla med storm och vann Ortens bästa poet 2018 och nockade publiken på Grammisgalan 2019. Farhiyas poesi är ohejdbar och skoningslöst ”to the point”.

Charlotte Jansdotter:

Väletablerad Uppsalapoet och bronsmedaljör i poetry slam-SM 2018. Charlottes poesi berör människans sårbarhet och det som skaver och sliter i oss. Brännande och närgånget, men med glimtar av ljus och hopp.

Sara Nazari:

Har turnerat med föreställningen Ortens Verklighet och uppträtt på bland annat Unga Klara och i Dramatenbaren. Med poetisk briljans och ärlighet talar hon från hjärta till hjärta.

Rene Lobos:

Levde som grovt kriminell. Under sin sista fängelsetid började han skriva poesi som han läste högt för sina medfångar genom dörrspringan från sin cell. När han kom ut 2016 kom han i kontakt med Fryshusets avhopparverksamhet.

Oskar Hanska:

Är inte bara en av Sveriges mesta estradpoeter. Han är också nybliven pappa och allt är uppskruvat till ”elva” med turnébesök i Norge, Sverige och Danmark i vår. Med en sårbar blick och pajad manlighet, sabbad uppväxt, klasskomplex och politisk ängslighet har Oskar aldrig varit så drabbande och febrig som nu.

Partiet:

Har gjort över 300 spelningar i elva länder och är ett stort namn på den svenska reggaescenen. Få kan mäta sig med Partiet när det kommer till att blanda musik, politik och liveshow på ett nyskapande sätt.

Niklas Mesaros:

Har medverkat sedan starten av Spoken Word och står numera för regi och presenterar föreställningen. Han bokdebuterade 2018 med relationsromanen Sjöhästar.

DJ Shaya:

Är Spoken Word-föreställningarnas egen hus-DJ. Hon får alltid salongen i stämning med det bästa urvalet av soul/funk och hip-hop.

Spoken Word på Dramaten genom åren:

Zacke, Sara Parkman, Nina Rashid, Timbuktu, Rojda Sekersöz, Nino Ramsby, Mariama Jobe, Min stora sorg, Oskar Hanska, Cleo, Julia Frej, Tiffany Kronlöf, Thom Gisslén, Emma Broomé, Hanna Järver, My Vingren, Olivia Bergdahl, Kalle Haglund, Sanna Sundquist, Erik Stern, Björn Granath, STOR, Timimie Märak, Sam Bagra, Mustafa Kibar, Filip Alexanderson, Daniel Boyacioglu och Aladin Zakholi är några av de många artister som uppträtt under Spoken Word-kvällarna genom åren.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.