Spoken Word på Dramaten firar tio år

Publicerad

Sedan starten för Spoken Word på Dramaten 2009 har både nybörjare och veteraner från Spoken Word- och musikscenen uppträtt för utsålda hus. Tioårsjubileet firas med fest för publik, poeter och musiker efter premiärföreställningen den 7 maj.

Tio år med Spoken Word på Dramaten

Premiärföreställningen hålls den 7 maj och följs av fest i foajén vid Lilla scenen. Det blir ”open mike” där nya och gamla talanger får möjlighet att läsa sin poesi. Poeter från tidigare föreställningar kommer även att finnas på plats.

Tioårsjubileet firas sedan under ytterligare tre kvällar i maj då Dramaten bjudit in nya röster som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Föreställningarna körs 8, 21 och 22 m aj.

Medverkande alla vårens föreställningar

Farhiya Feysal, Linköpingspoet som tog alla med storm och vann Ortens bästa poet 2018 och nockade publiken på Grammisgalan 2019. Farhiyas poesi är ohejdbar och skoningslöst ”to the point”.

Charlotte Jansdotter, väletablerad Uppsalapoet och bronsmedaljör i poetry slam-SM 2018. Charlottes poesi berör människans sårbarhet och det som skaver och sliter i oss. Brännande och närgånget, men med glimtar av ljus och hopp.

Sara Nazari har turnerat med föreställningen Ortens Verklighet och uppträtt på bland annat Unga Klara och i Dramatenbaren. Med poetisk briljans och ärlighet talar hon från hjärta till hjärta.

Rene Lobos levde som grovt kriminell. Under sin sista fängelsetid började han skriva poesi som han läste högt för sina medfångar genom dörrspringan från sin cell. När han kom ut 2016 kom han i kontakt med Fryshusets avhopparverksamhet.

Oskar Hanska är inte bara en av Sveriges mesta estradpoeter. Han är också nybliven pappa och allt är uppskruvat till ”elva” med turnébesök i Norge, Sverige och Danmark i vår. Med en sårbar blick och pajad manlighet, sabbad uppväxt, klasskomplex och politisk ängslighet har Oskar aldrig varit så drabbande och febrig som nu.

Partiet har gjort över 300 spelningar i elva länder och är ett stort namn på den svenska reggaescenen. Få kan mäta sig med Partiet när det kommer till att blanda musik, politik och liveshow på ett nyskapande sätt.

Niklas Mesaros har medverkat sedan starten av Spoken Word och står numera för regi och presenterar föreställningen. Han bokdebuterade 2018 med relationsromanen Sjöhästar.

DJ Shaya är Spoken Word-föreställningarnas egen hus-DJ. Hon får alltid salongen i stämning med det bästa urvalet av soul/funk och hip-hop.

Spoken Word på Dramaten genom åren

Zacke, Sara Parkman, Nina Rashid, Timbuktu, Rojda Sekersöz, Nino Ramsby, Mariama Jobe, Min stora sorg, Oskar Hanska, Cleo, Julia Frej, Tiffany Kronlöf, Thom Gisslén, Emma Broomé, Hanna Järver, My Vingren, Olivia Bergdahl, Kalle Haglund, Sanna Sundquist, Erik Stern, Björn Granath, STOR, Timimie Märak, Sam Bagra, Mustafa Kibar, Filip Alexanderson, Daniel Boyacioglu och Aladin Zakholi är några av de många artister som uppträtt under Spoken Word-kvällarna genom åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.