Pojkarna berättar att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar. Foto: Polisen

Pojkarna om tortyrnatten på kyrkogården: ”Vi ville bara överleva”

Uppdaterad
Publicerad

De två tonårspojkarna blev brutalt misshandlade. Under mordhot utsattes de för en svår misshandel, som kom att pågå i omkring nio timmar.

– Vi ville bara överleva, säger en av killarna i förhören.

De två pojkarna hade varit inne i stan tillsammans med några kompisar och var på väg hem, när de stötte på två okända män på en gata i Solna en sen kväll i augusti.

Männen undrade om pojkarna ville köpa knark, enligt förhören. När de sade nej blev männen aggressiva och drog i väg pojkarna in i ett buskage, där misshandeln inleddes.

– Så säger dom, vi ska ha pengar, vi ska mycket pengar, berättar den ena pojken i förhör, enligt polisens förundersökning.

Killarna tvingades med till Norra begravningsplatsen. Där hotades de, sparkades i huvudet och blev slagna med en spade.

– De hotade med att de skulle döda oss. De skulle döda någon vi gillade, och sen var det återkommande hela tiden att om vi skulle berätta det här för polisen så skulle det vara kört för oss, säger pojken.

Skulle se ut som ”vänner”

Två unga män, 18 och 21 år, åtalades tidigare i november för att ha kidnappat, våldtagit och misshandlat pojkarna under förloppet som pågick en hel natt på kyrkogården. I dag inleds rättegången mot dem i Solna tingsrätt.

På vägen mot kyrkogården sade männen åt pojkarna att hålla dem i handen.

– Då tog de oss inte i nacken, utan då tog de oss i handen för att det inte skulle se ut som att de tar oss, utan som att vi var vänner, säger den andre pojken i förhör.

Männen knöt ihop pojkarnas ben så att de inte skulle kunna fly och använde deras egna skärp som handbojor, enligt förundersökningen.

”Duscha i blod”

Pojkarna tvingades att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner och plånböcker med bland annat bankkort.

– Om vi rörde oss det minsta lilla så är det slag eller sparkar mot huvudet direkt, säger en av pojkarna i förhör.

Under natten blev pojkarna även knivhuggna och nedtvingade i gropar. Den ena pojken utsattes också för en grov våldtäkt, enligt åtalet.

Framåt klockan halv nio på morgonen lyckades pojkarna fly, när männen för en kort stund avlägsnade sig från platsen.

– Slumpmässigt nog så går de i väg. De går i väg kanske 30 meter och då sa N (kompisen) till mig: Ska vi springa? Och jag bara, ja vi dör ju annars. Så då sprang vi åt motsatta hållet tvärs över kyrkogården, säger en av pojkarna i förhöret.

Hålla sig vid liv

De träffade en person som hjälpte dem att ringa polisen, som snabbt var på plats och efter en kortare jakt kunde gripa de två misstänkta. Båda förnekar brott och har i förhör återkommande mest svarat ”Inga kommentarer”.

På deras kläder har polisen hittat blod från båda pojkarna. En analys av deras telefoner visar att dessa befunnit sig på brottsplatsen den aktuella natten. När de greps hade de också några av pojkarnas tillhörigheter på sig.

I förundersökningen skymtar den dödsångest de två tonårspojkarna upplevde under natten.

– Det är mest bara: Gör som de säger så du inte blir dödad. Bara håll dig vid liv och bara gör som de vill, säger en av pojkarna.

Brotten på kyrkogården

Brotten begicks natten till den 23 augusti i år.

Två män, 18 och 21 år, är åtalade för:

-grovt rån

-människorov

-synnerligen grov misshandel

-grov våldtäkt

-övergrepp i rättssak

Rättegången inleds den 30 november i Solna tingsrätt.

Huvudförhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.