Det var i slutet på augusti 2020 som en 14-årig pojke knivhöggs i Solna. En 15-årig pojke döms nu för mordförsök. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Pojke döms för mordförsök efter knivdåd vid skola i Solna

Publicerad

En 15-årig pojke döms för försök till mord efter att ha knivskurit en annan pojke i slutet av augusti. 15-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.

Det var i slutet av augusti förra året som en 14-årig pojke blev knivskuren i närheten av Ulriksdalsskolan i Solna. Polisen spärrade av ett stort område och sökte efter en eller flera gärningspersoner.

Knappt tre veckor senare greps en 15-årig pojke. Enligt åtalet hade han befunnit sig på platsen tillsammans med två vänner när 14-åringen knivhöggs.

15-åringen har åtalats för i första hand försök till mord, i andra hand synnerligen grov misshandel samt för grovt rån. Detta ska ha gjorts tillsammans med vännerna, som däremot inte åtalades eftersom de inte var straffmyndiga.

Inget tydligt motiv men tillräckliga bevis

Även om det inte har gått att klarlägga något tydligt motiv så menar tingsrätten att det finns tillräckliga bevis för att det var 15-åringen som högg.

Förutom förhör med bland andra 14-åringen, som enligt domen har lämnat relativt tydliga uppgifter om vem som är skyldig, så ska 15-åringen ha fotograferats strax innan händelsen med en kniv i handen. Dessutom ska han på sociala medier ha agerat som om det var han som högg.

Nu döms 15-åringen för försök till mord till 16 månaders sluten ungdomsvård. Han ska dessutom betala skadestånd till 14-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.