Polis beslagtog hundratals liter alkohol av ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen slog polis och tull till mot en av student-kryssningarna på Östersjön. Nästan 600 liter alkohol beslagtogs från minderåriga.

Säsongen för studentfester närmar sig. Och med det en hel del fylla. I helgen tog polisen 572 liter alkohol från ungdomar som åkt Finlandsfärja. Ungdomarna hade åkt på en så kallad studentkryssning.

– Man hyr in sig på båten och bjuder in gymnasieelever att ha vad som liknar en studentskiva på båtarna. Passagerarna är mellan 18 och 22 år gamla, säger insatschef Edward Docherty.

Ungdomarna köper alkoholen i Finland, där 18 år är den lagliga åldern, och hoppas få med sig den genom tullen i Sverige. Trots att de vet att det är olagligt.

Gömde öl i schampoflaska

– Den här resan hade några gömt alkohol i ett par skor, man hade tömt sina Pringles-burkar och lagt det där i. Den mest innovativa hade hällt ut sin schampoflaska och fyllt den med Baileys.

Även i påskhelgen tog polisen hundratals liter alkohol. Anledningen till att polisen tar så höga halter alkohol just nu är bland annat deras samarbete med tullverket – och nytt för i år – rederierna.

–  Förra året stod det inte på rederiets hemsidor att det var olagligt att bära alkohol om man var under 20 år. Då trodde alla dessa 18-åringar att de fick ha med sig alkohol. Nu står det på rederiets sajt att du måste vara 20 år fyllda för att ta med alkohol in i landet. Det är då vi ser mer smuggling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.