Poliser patrullerar vid Tenstagången. Arkivbild. Foto: TT

Polis får kameraövervaka i Rinkeby och Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får kameraövervaka Rinkeby centrum samt Tenstaplan och Tenstagången i Stockholm. Kammarrätten ger klartecken för övervakning dygnet runt under en prövotid på två år.

– Situationerna som råder i de här områdena måste betraktas som exceptionella sett till den brottslighet som förekommer. Vi menar att behovet av att komma till rätta med den här brottsligheten väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad, säger Erika Odung, kammarrättsråd.

Tiotal fall av stenkastning i år

I sin bedömning har kammarätten särskilt tagit hänsyn till brottsligheten mot samhället i Rinkeby och Tensta, som attacker mot polis och räddningstjänst. Polisen har utsatts för stenkastning i området tiotals gånger sedan årsskiftet.

Tidigare i veckan attackerade ett 20-tal ungdomar en polispatrull i Rinkeby, och i februari slogs en ambulans sönder under en utryckning i Tensta.

– Det finns ett betydande intresse av att komplettera polisens insatser i de här områdena med kameraövervakning, eftersom polisens andra insatser inte har visat sig vara tillräckliga, säger Erika Odung.

Efter prövotiden på två år ska effekterna av kameraövervakningen utvärderas. Sedan kan polisen ansöka om ett nytt tillstånd för kameraövervakning.

Förvaltningsrätten sa nej

Länsstyrelsen sade tidigare ja till kameror i Rinkeby och Tensta, men det beslutet överklagades av Datainspektionen till förvaltningsrätten som sade nej. Då överklagade polismyndigheten till kammarrätten som nu alltså går på länsstyrelsens linje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.