Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby, Tensta och Husby, och Mustafa från MBU, människan bakom uniformen. Foto: SVT

Polisen i möte med ungdomar efter oroligheter

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens upplopp i Rinkeby, hölls ett möte mellan polisen och ungdomar från Järvaområdet, för att bland annat prata om händelsen från i helgen då poliser skadades under en attack.

Det var i fredags som poliser i Rinkeby attackerades med slag, sparkar och flaskor efter ett rutinuppdrag. Tre poliser skadades i tumultet. Och kort därpå greps tre män misstänkta för bland annat våldsamt upplopp.

I en lokal i Spånga samlades ungdomar från bland annat projektet MBU, människan bakom uniformen, för att diskutera händelsen med polisen.

”Oprovocerat våld”

– Det kom mellan 20 till 30 personer och la sig i vid ingripande i helgen, och dom hade ingenting med saken att göra. Det var helt oprovocerat, säger Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby, Tensta och Husby.

Mustafa som jobbar med projektet ”Människan bakom uniformen” har fått händelsen återberättat av ungdomar som befann sig på plats.

– Polisen agerade fel och det gjorde ungdomarna upprörda. Polisen brukar oftast vid ingripanden ha gasen i botten. De hoppar ut ur bilen som i en film. Ungdomarna tycke inte om det, säger Mustafa.

Läs även: Polispatrull attackerad i Rinkeby

Syftet med mötet är att förmedla sina åsikter om händelsen och även sprida budskapet vidare till boende i området, som inte närvarade vid upploppet.

– Majoritet har inte varit på plats. Det blir rykten som sprids och därför är det viktigt att prata om det som hänt, säger Mouna, ambassadör på MBU.

Mouna El Mahrsi, MBU. Foto: SVT

Områdespolisen Hanif Azizi hoppas att mötet ska leda till att ryktesspridningen ska motverkas.

– Det är viktigt för oss att lyssna in och höra vad ungdomarna har att säga. Och det är även viktigt att de får höra vår version, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.