Polismannens kollegor upplevde att han även riktade vapnet mot dem – han själv menar att det inte fanns någon ammunition i vapnet och att han hade full kontroll. Bilden är en genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polis i Stockholm dansade med tjänstevapnet – riskerar påföljder

Uppdaterad
Publicerad

En polis i norra Stockholm satte under en kafferast på musik och började dansa med sitt tjänstevapen. Nu riskerar han disciplinåtgärder.

I en anmälan, signerat av två polischefer, till Polisens personalansvarsnämnd framgår att händelsen utspelade sig under eftermiddagskaffet i ett utsättningsrum på stationen, i mars detta år.

Polisen ska ha slagit på musik på sin mobil, dragit tjänstevapnet och riktat det mot taket och dansat till musiken.

Det framgår att han har hanterat vapnet på ett sätt som fått kollegorna i rummet att uppfatta det som han riktade det även mot dem. Polismannen i fråga menar att han inte haft någon kula i loppet.

Men i anmälan till personalansvarsnämnden skriver Polisen att det inte gick för kollegorna att veta.

Polismannen har erkänt sig ångerfull och bett om ursäkt till kollegorna men menar att han inte dansat med tjänstevapnet och beskriver de uppgifterna som ”överdrivna”. Han menar att det inte fanns någon ammunition i och att inget skulle kunna gått fel.

Har tidigare varnats – råkade skjuta vådaskott

Åklagare anser inte att det finns grund att utreda om tjänstefel. Däremot riskerar han fortfarande en varning eller kraftigare påföljd från personalansvarsnämnden.

Det är nämligen inte första gången han hanterat tjänstevapnet olämpligt. I april 2022 fick han en varning på grund av bristfällig vapenhantering som då orsakade ett vådaskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.