Foto: Mikael ErikssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Föraren i krissamtal efter olycka med polisbil

Uppdaterad
Publicerad

Två personer är fortfarande kvar på sjukhus för eventuell hjärnskakning efter torsdagens olycka då den polisbil körde in i en folksamling på Medborgarplatsen i Stockholm. Föraren av polisbilen har tagits om hand av sin chef.

Gruppchefen till polisen som körde fordonet har i dag varit i kontakt med föraren för att se att han mår bra och om han behöver någon hjälp.

– Man har haft ett kortare samtal med de poliser som har behövt det, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

– Ärendet hanteras av enheten för internutredning. Vi har lämnat över material och har skrivit en anmälan.

En åklagare är inkopplad, enligt Karin Rosander vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

– Man ska ta ställning till materialet på måndag, säger hon.

Flera polisbilar var på väg till Medborgarplatsen för att hantera ett stort slagsmål som hade brutit ut vid sextiden under Valborgsmässoafton. 

Fick inte stopp på bilen

Ett trettiotal personer slogs på torget när poliserna kom fram. I samband med framryckningen fick körde en civil polisbil rakt in i folkmassan vid en snabbmatsrestaurang. Enligt polisen fick föraren inte stopp på bilen.

– Det är alldeles för tidigt att säga vad det berodde på. Det har startats en separat utredning om varför polisbilen inte stannade, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

En videofilm som publicerades av Aftonbladet.se visar, hur en civil bil kör på flera personer som kastas omkring av smällen.

Fyra till sjukhus

Bilen är bortbärgad. Fyra personer fördes till sjukhus.

– Tre har talat om att de har ont i ryggen och den fjärde fick ett astmaanfall.

Under fredagsmorgonen fick två personer lämna sjukhuset medan två är kvar.

Daniel Kovacevic var på plats när det tidigare slagsmålet bröt ut.

– Det var två kompisgäng som började slåss utanför Burger King. Det hela började med att en kille skallade en annan, då började den ”typiska studentfajten”. Folk slogs för fulla muggar. Polisen kom riktigt snabbt. Plötsligt hördes en duns och hela bråket avbröts. Det var en hotfull stämning och flera personer sparkade och slog på polisbilen.

Vittne: En svårt skadad

Mikael Eriksson blev också vittne till händelsen.

– Det låg minst två skadade på marken. Jag såg dem själv. Åtminstone en av dem var svårt skadad, han hade en sådan där nackkudde, säger han.

Patrullen har inte träffat på någon målsägande eller gärningsman till slagsmålet. Den anmälan kommer därför baseras på vittnesuppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisbil körde in i folkmassa

Mer i ämnet