Foto: Björn Lockström

Polis misstänkt för dödsskjutning i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Den piketpolis som sköt en 69-årig man till döds i Husby för två veckor sedan har delgivits misstanke för vållande till annans död.
Han har nu tilldelats en offentlig försvarare.

– Det stämmer. Förordnandet av en offentlig advokat skedde 23 maj och polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Håkan Roswall, Riksenheten för polismål till SVT Nyheter.

Polismannens advokat, Johan Eriksson, säger till SVT Nyheter att polisen nekar till misstankarna.

Förhörs denna vecka

– Min klient förnekar brott, säger Johan Eriksson.

Förhör kommer att hållas i slutet av den här veckan.

Kjell Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholm, hänvisar till Riksenheten för polismål – men säger att han tycker att det är viktigt att det utreds.

”Polisen: Tragiskt”

– Vi kommenterar inte pågående utredningar. Vi gillar inte när andra för utredningar i media – då kan vi inte göra det själva, säger han och fortsätter:

– Men från min värld tycker jag att det är viktigt att vi omfattas av samma regelverk som alla andra vid misstanke om brott, det här är ett tecken på det. Sedan tycker jag att det är tragiskt givetvis.

Det var måndagen den 13 maj som polis kallades till en adress i Husby då flera personer känt sig hotade av en man utomhus.

Mannen hade enligt Lars Byström vid Stockholmspolisen en stor kniv eller machete, och försvann in i en lägenhet när polisen kom till platsen. Efter att polisen brutit upp dörren till lägenheten dök mannen upp, och uppträdde enligt polisen hotfullt. En piketpolis sköt då mannen, som dog på plats.

Spred felaktiga uppgifter

Enligt polisens första uppgifter fördes dock mannen till sjukhus, där han senare avled.

– Det var ett missförstånd mellan två beslutsförfattare och det har vi beklagat. Men det är på grund av dessa spekulationer väldigt viktigt att det sker en utredning. Personen var död hur som helst och det hade inte förändrat det om man konstaterat det på annat sätt. Sedan är det beklagligt att uppgifterna kom ut felaktig, säger Kjell Lindgren.

Händelsen sägs vara en av anledningarna till de upplopp som ägde rum i ett flertal Stockholmsförorter under en hel vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisen sköt man i Husby

Mer i ämnet