Foto: SVT

Polis och brandkår åter till Ältasjön ”brinner gång på gång”

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång har en markbrand blossat upp i vid Ältasjön i Nacka, söder om Stockholm.
– Vi har varit där väldigt många gånger nu, säger Roger Magnusson vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Larmet kom strax efter klockan halv tre på söndagseftermiddagen, om att ännu en brand hade brutit ut invid Ältasjön.

– Vi skickade två stationer för att få bukt med den så fort som möjligt. Snart börjar det ju brinna någon annan stans, så vi måste vara redo på det, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Ett par timmar senare var branden släckt, men räddningstjänsten skulle titta till brandområdet under kvällen så att den inte blossar upp igen.

”Har våra misstankar”

Flera gånger tidigare under veckan har markbränder brutit ut vid Ältasjön, vilket gör att räddningstjänsten inte utesluter att det är någon som startar dem med vilja.

– Det är svårt att veta, och det kan vara att vi har misslyckats med att släcka helt och att det blossar upp igen. Men vi har varit där väldigt många gånger nu, och har våra misstankar, säger Roger Magnusson.

Bränder även i Huddinge och Nacka

Senare under eftermiddagen blossade en brand upp vid Pålamalm i Grödinge i Huddinge kommun. Vid 20.30-tiden var 20 personer på plats fär att bekämpa elden, som sträckte sig över ett område på omkring 200 gånger 200 meter.

– Vi har ringat in den och tryggat vattenförsörjning från öppet vatten, men vi räknar med att få hålla på en stund in på natten där, säger Henrik Lindström, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Ytterligare en brand bröt under kvällen ut vid Fisksätra IP i Nacka kommun. Ett område på omkring 150 gånger 150 meter brann, och brandbekämpare från stationerna i Nacka och Tyresö var på plats.

– Vi har inte riktigt hunnit ringa in den ännu, utan kämpar för att komma runt den med slangarna. Prognosen är att vi kommer att hålla på hela natten med den branden, säger Henrik Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer