Foto: TT

Polisen: ”Det regnade över oss”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot sju av personerna som deltog i attacken mot en manifestation i Kärrtorp inleddes i dag. Tre ledande nazister stod åtalade.

SVT:s Sofia Bering var på plats i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt i Huddinge.

Hon rapporterade att ett 20-tal journalister och minst lika många åhörare var på plats. Rättegången omgärdased av en rigorös säkerthetskontroll.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Bland åhörarna fanns cirka tio unga män klädda i svart, flera med trycket Nordfront på mössan. Nordfront är en SMR-sajt (Svenska motståndsrörelsen), som har en av de åtalade männen som ansvarig utgivare.

Bara sex av de sju åtalade var på plats i huvudsalen. En 16-årig pojke, som i förhör har berättat mycket om hur attacken gick till, satt i stället i en sal intill.

Inga gester tillåtna

Inga gester var tillåtna i någon av salarna under dagen.

Åklagare Tove Kullberg började med att i sin sakframställan lägga fram åtalspunkten våldsamt upplopp.

– Grupperingen går mer eller mindre till angrepp mot demonstrationen som befinner sig på torget. Det kastas föremål från grupperingen som kommer till torget, men även från den som befann sig på torget, sade åklagaren Tove Kullberg i rätten.

Två av de åtalade anses som anstiftare av attacken och åklagaren menar att de åtalade planerat attacken. Bland annat ska man ha skickat sms till folk några dagar före demonstrationen med uppmaningar om att de ska ansluta sig.

Advokaterna: Det var en motdemonstration

Sex av de åtalade nekade, medan 16-åringen ”varken nekar eller erkänner”.

Syftet med att samlas var att hålla en motdemonstration, enligt advokaterna.

– Han förnekar att han vinkat till sig personer för att begå någon typ av angrepp. Han har kastat en flaska, men i defensivt syfte, säger Weilander om sin klient.

Sköldarna som använts har också varit till för försvar, påpekar två advokater.

De åtalade tonåringarna, förutom 16-åringen, satt med ryggen mot åhörarna. Minst en hade båda sina föräldrar med sig i salen.

Åklagaren: De har ledande roller i SMR

Åklagaren beskrev några av de tilltalades engagemang i Svenska motståndsrörelsen, för att visa att de har ledande roller i SMR. Hon hänvisade till beslag av mötesprotokoll från SMR:s möten under hösten.

Åklagaren visade också de åtalades egna filmer från den 15 december.

På ett av klippen syntes hur de närmar sig torget. Ryggarna på ett 20-tal svartklädda män syns i bild. De har en siren med sig som ljuder via en megafon. På torget tar de fram flaskor och kastar.

Sedan syns – på en film från en demonstrant på torget – hur folkmassan reagerar. Vissa går till motangrepp och det blir slagsmål. Flera hundra personer går mot angriparna och skanderar högljutt ”Inga rasister på våra gator” medan de svartklädda motas bort.

– Fort, vi har en knivhuggning, skriker en av de angripna upprört.

Vrålar ”Sieg heil”

Därefter börjar flera personer vråla ”Sieg Heil!”, vilket hörs tydligt på nazisternas egen film. Senare skriker några andra ”Adolf Hitler!”, gång på gång.

Filmen är en kvart lång, och den visar ett fullständigt kaos. Det kastas knallskott, röken sprider sig i området och stressade poliser försöker hålla isär grupperna.

Polisen: ”Det regnar över oss”

Flera poliser som var med vid attacken förhördes under eftermiddagen. En kvinna berättar hur en stor grupp kommer mot manifestationen, och hur de båda grupperna ryker ihop. Båda sidor var beväpnade och kastade saker, enligt kvinnan.

– Det regnar över oss, och vi står i mitten. Men hur mycket från varje håll, det kan jag inte avgöra, säger hon.

En annan polis som kom dit när kaoset redan utbrutit och berättade att hon själv bliev utsatt.

– Initialt var det vänstern som var mest våldsamma mot oss, men sedan förstod vi att högern också var så våldsamma att den hotfulla stämningen stegrades, säger hon.

Många på torget var ”vanligt folk”, sade hon. En grupp vänsteraktivister stod längst fram och slogs. Hon uppfattade dessa som mer våldsamma än nazisterna.

BAKGRUND: LEDARNA ÅTALADE FÖR VÅLDSAMT UPPLOPP

Man, 29 år

  • Beväpnad med sköld och påk, enligt åtalet. Stod i första ledet, ses som anförare av upploppet.
  • Är enligt en Säpo-rapport ”nästesledare” för Svenska motståndsrörelsen (SMR) i Stockholm, organisationens starkaste avdelning.
  • Ansvarig utgivare för SMR-sajten Nordfront.
  • Tidigare dömd för bland annat misshandel, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och vapenbrott.

Man, 24 år

  • Filmade upploppet. Anstiftare av upploppet eftersom han via sms uppmanade andra att komma dit, enligt åtalet.
  • Gruppchef inom SMR i Stockholm, enligt Säpo.
  • Aldrig dömd för brott.

Man, 24 år

  • Ses också som anförare och anstiftare av upploppet, enligt beskrivningarna ovan.
  • Gruppchef inom SMR i Stockholm, enligt Säpo.
  • Tidigare dömd bland annat för grov misshandel och vapenbrott.

Källa: Polisutredningen, belastningsregistret, Myndigheten för radio och tv.

Svenska motståndsrörelsen

  • Nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) räknas till vit makt-miljön. De bedöms vilja införa ”ett nationellt och totalitärt styre genom revolution”.
  • Rörelsen beskriver ofta sitt eget krig mot demokratin som ett slags självförsvar. De anser att våld är ett nödvändigt medel, även om det inte alltid sägs rakt ut.
  • Organisationen är strikt hierarkisk och sluten, med tydliga militära influenser.
  • De som är med i SMR har olika status beroende på engagemang: medlem, aktivist eller anhängare.

Källa: Rapporten ”Våldsam politisk extremism” av Brå och Säpo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet