Foto: SVT/Jimmy Gustafsson

Polischef: ”Vi har idéer och tankar om områdeskontoren”

Publicerad

I slutet av juni flyttas all polisverksamhet till polishuset i Solna. Polisledningen har fortfarande inga konkreta planer på hur, var och när de nya områdeskontoren ska öppnas.
– Det är inte riktigt klart men det finns tankar och idéer, säger Pia Sjunnegård-Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm.

Under flera år har boende i Kista fått hjälp och service på polishuset som ligger centralt i området. Men nu kommer boende istället att behöva vända sig till polishuset i Solna.

– I den situation vi har idag behövs den här. Kista är ett utsatt område, säger Lennart Mostrand, boende i Kista.

Istället för en polisstation kommer det att byggas områdeskontor där poliser kommer att närvara under vissa dagar och tider.

– Det finns mycket kriminalitet härute i Järvaområdet, och så klart behövs det poliser, säger Carina Alm.

”Jättetråkigt glapp”

Under en period kommer det alltså inte att finnas någon polisstation i Järva. Enligt polisledningen finns det en ambition att få färdigt ett polishus i Rinekby. Det betyder att boende i Järvaområdet kommer att få vänta i minst två år på en polisstation.

– Det är jättetråkigt att vi har det glappet, vi hade givetvis velat ha det klart, men det tar tid, säger Pia Sjunnegård-Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm.

”Tillfälliga lokaler”

Amela de la Cruz (L), gruppledare i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnden tycker att polisledningen borde låna tillfälliga lokaler i området, i väntan på en polisstation.

– Att låna lokaler är ett sätt att snabbt fortsätta jobba vidare i området och ha lokalkännedom, säger Amela de la Cruz.

Lokalerna i Kista kommer att stå tomma i slutet av juni, då all polisverksamhet flyttas till Solna.

– Då gäller det att möta upp det här både med fler poliser på gator och torg men också fler poliskontor så att det finns platser dit medborgarna kan vända sig med sina anmälningar, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Men i nuläget finns det inga områdeskontor där medborgare kan få hjälp och råd av polisen i Järva. Och det finns inget bestämt datum för när polisstationen i Rinkeby ska byggas.

Och de patrullerande poliser som inrikesminister Anders Ygeman pratar om lyser med sin frånvaro på gator och torg. Han tror att problemen kommer lösas 2024. Det är alltså sju år kvar fram till dess.

Enligt våra poliskällor togs beslutet om att lägga ner polisstationen i Kista p.g.a. personalbrist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet