Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polischefen: ”Maktvakuum efter att många gängledare fängslats”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 57 personer skjutits ihjäl i Sverige och hälften av dessa har skett i Stockholm. Polisen ser flera förklaringar till att Stockholm är så hårt drabbat.

– Fängslade ledare som ska ersättas, nätverk som är jämnstarka och yngre kriminella pojkar som saknar konsekvenstänk är ofta orsakerna till dödsskjutningarna, säger Anna Rise, chef på underrättelsenheten i Polisregion Stockholm.

Hör chefen för underrättelseenheten om senaste tidens dödsskjutningar.

GÄNGKONFLIKTER I STOCKHOLMS LÄN

I norra länet pågår nu tio konflikter mellan nätverk från bland annat Märsta, Upplands Väsby, Sollentuna, Upplands-Bro, Jakobsberg och Solna. Enligt polisen så har det under lång tid var skarpt läge i konflikterna.

I södra länet pågår 15 konflikter mellan olika nätverk i bland annat Södertälje, Bredäng, Skarpnäck, Vårby gård och Östberga. Enligt polisen är det under november ett lugnare konfliktläge jämfört med i norra Stockholms län.

Källa: Polisens underrättelseenhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.