Ulf Johansson under poddinspelningen. Foto: Polisen/Varg Gyllander

Polischefen: Trycket större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreder polisen omkring 45 mord och 70 mordförsök i Stockholmsområdet. Trycket på grova brott är större än någonsin, säger regionpolischefen i en intervju, och han medger att polisen har problem med att klara av sina uppgifter.

I Polismyndigheten region Stockholms poddradio uttalar sig regionpolischef Ulf Johansson om det pressade läget för polisen. Han säger att det är en tuff tid på alla nivåer i organisationen.

– Trycket på grova brott är större än någonsin. Det sker också fler skjutningar och förekommer fler tyngre vapen, säger Ulf Johansson i intervjun med Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander.

Rekord i antal mordutredningar

De kommer fram till att polisen för närvarande utreder 45 mord och 70 mordförsök i Stockholmsområdet, vilket är fler än någonsin tidigare.

– Det är fler skjutningar, enskilda unga som agerar tyngre mot varandra med skjutvapen och knivar. Många av dem sker i våra särskilt prioriterade områden, i miljöer där vi inte får så mycket hjälp från allmänheten, säger Ulf Johansson.

Han räknar upp andra orsaker som också bidrar till den höga belastningen hos Stockholmspolisen. Det handlar utredningar av it-ärenden som blivit allt mer komplicerade, fler internationella ligor och arbetet med att avvisa migranter som inte får vara kvar i landet.

– Belastningen vi har fått blir väldigt mycket för oss under tiden som vi gör omorganisation och reformarbete.

Tvingas prioritera ned mängdbrott

De omkring 7.000 anställda i Stockholm räcker inte till för att klara alla polisens uppgifter, medger Ulf Johansson. Därför tvingas polisen prioritera ned brottsförebyggande arbete och så kallade mängdbrott.

–  Det kan vara inbrott, enklare misshandelsfall och skadegörelse. Där blir det minimalt med utredningsresurser, det är effekten av den situation vi befinner oss i.

”Kan du förstå att det är väldigt provocerande”, frågar Varg Gyllander.

– Det är klart. Det är ungdomar och narkotika och annat. Det är inbrott som är otroligt viktiga för den enskilde, svarar Ulf Johansson.

Försöker locka tillbaka avhoppare

På frågan vad som görs lokalt för att lösa resursproblemet, svarar han att en grupp just nu ringer personer som sagt upp sig eller tagit tjänstledigt från polisen för att försöka locka tillbaka dem.

– Det har gett positiva effekter. Det är rätt många som har velat komma tillbaka, säger Ulf Johansson.

Men han ger ingen siffra över hur många som har återvänt till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.