Det var en handgranat av den här modellen som exploderade i Vårby gård, uppger polisen. Foto: Polisen

Polisen bekräftar: Det var en handgranat

Uppdaterad
Publicerad

Polisen går nu ut med en bild på den typ av handgranat som sprängdes i Vårby gård i söndags. En man dog och en kvinna skadades vid explosionen. Polisen efterlyser tips om händelsen och en misstänkt skottlossning natten innan.

Det var en handgranat av typen M75 som exploderade, uppger polisen. Modellen kommer från det forna Jugoslavien och innehåller tusentals splitterkulor.

– Den är vanlig i kriminella kretsar, det är sådana vi oftast hittar när vi hittar handgranater, säger Lars Bröms, kriminalpolischef i Stockholm.

Söker efter fler vittnen

Det var vid 11-tiden på söndagen som en man plockade upp handgranaten vid en gångväg nära tunnlebanestationen i Vårby gård. Granaten detonerade och mannen, som var i 60-årsåldern, dog av sina skador. En kvinna som också befann sig på platsen skadades av splitter.

Hittills känner polisen till 50-60 vittnen till händelsen. Polisen söker nu efter fler vittnen i hopp om att få reda på hur länge handgranaten låg på platsen och vad som inträffade innan explosionen.

– Någon kanske såg en handgranat på platsen innan explosionen eller har andra iakttagelser från området som kan vara av vikt för polisens arbete. Alla typer av avvikande iakttagelser och information rörande händelsen är av intresse, säger Lars Bröms.

Misstänkt skjutning natten innan

Polisen efterlyser även tips om en misstänkt skjutning innan söndagens explosion.

– Vi har fått uppgift om en eventuell skottlossning mellan lördag och söndag. Det har kommit in smått med tips men vi hoppas på mer, säger Lars Bröms.

Söndagens händelse utreds som mord och allmänfarlig ödeläggelse. Polisen ska nu stärka sin närvaro i Vårby gård för att öka tryggheten där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Vårby Gård

Mer i ämnet