Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Ministern tror på amnesti mot handgranater

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta vapenlagar och amnesti för explosiva varor. Det är åtgärder som justitieminister Morgan Johansson (S) tror kan hjälpa till att få bort handgranater från gatan, och därmed minska risken att oskyldiga drabbas av vapnen.

– Det är inte amnesti som i slutänden knäcker den här kriminaliteten, men det förebygger för eventuella sådana här olyckor framöver, säger Morgan Johansson vid en pressträff i riksdagen.

I söndags avled en man i 60-årsåldern efter en explosion vid tunnelbanestationen Vårby gård söder om Stockholm. Polisen misstänker att han plockat upp en handgranat som legat där på marken, och som därefter detonerat. En kvinna i 45-årsåldern skadades vid tillfället. Det var inte första gången en handgranat hittas på platser där många människor rör sig, enligt polisen.

Varje månad

Händelsen har åter satt fokus på den ökande användningen av handgranater i kriminella kretsar. För bara några år sedan detonerade några handgranater per år i Sverige, nu är det i snitt flera varje månad, visar forskning.

Den skärpta vapenlagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet är något som kommer ha effekt mot den här typen av brottslighet, tror justitieministern. Det innebär bland annat att lägsta straff för grovt vapenbrott eller grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor höjs från ett till två års fängelse.

– Det ger inte bara ett längre straff, utan också en häktningspresumtion. Alltså att du ska utgå ifrån att den du tar misstänkt för att hantera exempelvis handgranater blir häktad. Plus att du får tillgång till hemliga tvångsmedel, alltså exempelvis möjlighet att avlyssna den som misstänks för detta, säger Morgan Johansson.

Lämna in vapen

Han lyfter också fram en amnesti för explosiva varor, som regeringen föreslår ska träda i kraft i oktober och gälla tre månader framåt. Amnestin innebär att den som hanterar exempelvis en handgranat utan rätt till det men låter polisen omhänderta varan inte ska dömas för brott.

TT: Är det realistiskt att tro att de som använder handgranater i dag kommer att lämna in dem till polisen?

– De största effekterna när du bekämpar brotten är när du tar hand om de kriminella. Men sedan kan det också vara så att det kan vara bra att få in de här handgranaterna eller andra explosiva varor – få bort dem från samhället. Ju mer som är ute desto större är risken att de används, säger Johansson.

– Har du inget tillfälle att göra dig av med dem ökar risken för att de blir liggande, så med jämna mellanrum måste du göra sådana här insamlingar.

Redan i februari i år träder en amnesti för illegala skjutvapen och ammunition i kraft. Den gäller fram till den sista april.

Fakta: Polisens beslag av handgranater i Sverige

Visa

2017 (fram till 2/12) beslagtog polisen totalt 43 handgranater – 21 av dessa var detonerade. Allra flest, 23 stycken, fanns i Stockholmsregionen.

2016 beslagtog polisen 55 handgranater, varav 35 var detonerade. Även då var de flest i Stockholmsregionen med 22 stycken. I region Syd beslagtogs 15 handgranater.

2015 beslagtogs 45 handgranater, 10 var detonerade. Det året hittades flest i region Syd, 26 stycken.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Vårby Gård

Mer i ämnet