Jan Evensson vid polisen i Stockholm menar att större insatser krävs för att våldet ska gå att stoppa.

Polisen: Handgranaterna måste bort

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen sköts en man till döds i Rinkeby och under söndagen avled en man i Vårby gård efter att ha plockat upp en handgranat som detonerade.
– Vi ska bryta våldskurvan, säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm.

Att tredje person drabbas av de kriminellas våld tillhör ovanligheterna. Ändå dog en man efter att ha råkat på en handgranat i Vårby gård söder om Stockholm.

– Det är en oerhört tragisk händelse, detta är den yttersta konsekvensen och något vi har varnat för, säger Jan Evensson polismästare i region Stockholm i måndagens Aktuellt i SVT.

”Måste bryta våldskurvan”

Han är tydlig med att handgranaterna måste bort från gatorna. 

– Vi måste bryta våldskurvan men vi kan inte göra det på egen hand. Detta är något vi måste göra tillsammans.

”Polisen backar inte”

Under 2017 har polisen gripit flera kriminella som också har fått domar, men detta räcker inte menar Evensson. Unga personer som är på väg in i kriminalitet måste fångas upp.

– Polisen kommer inte att backa men vi måste vädja till vänner, bekanta och kriminellas familj och släktingar. Det är jobbigt att vara kriminell och vi kommer att hjälpa dem som vill komma ur det här.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Vårby Gård

Mer i ämnet