– Jag var rädd, jag började gråta, säger 13-åringen om att få handbojor på sig.

Polisen dumpade 13-årig pojke i skogen

Uppdaterad
Publicerad

En 13-årig pojke blev i helgen bortförd av polisen på ”We are Sthlm” och lämnades ensam i skogen. Polisen kontaktade aldrig föräldrarna. Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, dömer ut agerandet.

Det var under fredagskvällen som en 13-årig pojke var med sin storebror på ungdomsfestivalen ”We Are Sthlm”. Enligt pojken försökte han stoppa ett bråk när två vakter förde bort honom till ett tält. Inne i tältet fick pojken handbojor och vakterna tillkallade polisen som körde iväg med honom. Det rapporterar Sveriges Radios P4 Stockholm.

Visste inte var han var

Polisen släppte av pojken efter en stund men det var mörkt och han visste inte var han var någonstans.

– Först gick jag, och sedan gömde jag mig. Jag hörde något i skogen och sprang iväg och gömde mig, berättar pojken för P4 Stockholm.

Efter två timmar letande hittades pojken av sin pappa vid Kaknästornet.

Polisen utreds

Enligt P4 Stockholm så kontaktades föräldrarna aldrig och nu utreds två poliser misstänkta för tjänstefel. Händelsen är också JO-anmäld.

– Rent juridiskt får vi göra såhär. Sen kan man ju diskutera utfrån moral och etik, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

En person som inte håller med polisen är rättsexperten Sven-Erik Alhem. Enligt honom har polisen rätt att avlägsna personer men det är flera delar här som spelar in. Dels barnkonventionen, en lag som säger att polisen ska agera försvarsbart samt omdömet.

– Om man sammanställer ett gott omdöme förutom lagen om hur polisen ska agera så blir det omöjligt, enligt mitt sätt att se, att skicka iväg en 13-åring på detta sätt, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.