Arkivbild. Foto: SVT

Stockholmspolisen får kritik – höll kvar 500 män på färja

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Polismyndigheten i Stockholm för ett ingripande i samband med en misstänkt våldtäkt på en färja i mars 2016. Omkring 500 manliga passagerare hölls kvar ombord för kroppsbesiktning. Enligt JO är det ”uppenbart att samtliga manliga passagerare inte kunde misstänkas för våldtäkten”.

Den 30 mars 2016 beordrades flera polispatruller till Värtahamnen i Stockholm med anledning av en misstänkt grov våldtäkt på en passagerarfärja.

När färjan kom till hamnen beslutade en polisinspektör att samtliga manliga passagerare skulle hållas kvar ombord på färjan för att genomgå en kroppsbesiktning, medan de kvinnliga passagerarna tilläts att gå i land.

Placerades framför glasruta

Männen fick placera sig en och en framför en tonad glasruta för att målsägande, som befann sig på andra sidan glaset skulle kunna peka ut den misstänkta gärningsmannen. Ingen av männen som passerade glasrutan pekades ut som misstänkt, utan istället greps tre personer ombord på färjan.

JO skriver i sitt beslut att det var oacceptabelt av polisen att vidta en sådan åtgärd och att den saknar stöd i lagen.

Missade flyget

En av de män som befann sig på färjan anmälde polisen till JO och ifrågasatte kvarhållandet av honom. Han angav bl.a. att han blev kvarhållen i ca en och en halv timme och att han på grund av det missade sitt flyg.

Saknar stöd i lagen

Enligt JO är det uppenbart att samtliga manliga passagerare inte kunde misstänkas för våldtäkten och därför fanns inte heller förutsättningar att besluta om kroppsbesiktning av dem.

JO skriver också i sitt beslut att det inte är acceptabelt att polisen har vidtagit en åtgärd som saknat stöd i lag och som fått till följd att ett stort antal personer fått sin rörelsefrihet inskränkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.