Tillsammans med socialtjänsten erbjuder Christian Frödéns grupp inom polisen hjälp, men hoppas också på tips om våldsamma kunder, hallickar och människohandlare. Foto: Aida Arslanovic, SVT

Polisen: Färre män köper sex i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter vårens razzior kunde polisen se hur sexköpen minskade i Stockholm. Samtidigt greps en polisman för att själv varit delaktig i att bedriva koppleriverksamhet på en massagesalong i centrala Stockholm. En härva där rättegången inleddes på måndagen.

– Det är en enorm frustration och ilska över att polisens förtroende skadats, säger Christian Frödén gruppchef vid polisens människohandelssektion.

Under våren gjordes flera polisrazzior på platser där män misstänktes köpa sex. Flera män greps på  lägenhetsbordeller och massagesalonger. De riktade insatserna fick stor uppmärksamhet i media och har enligt polisen haft en avskräckande effekt för sexköparna.

– Förut kunde de prostituerade ha mellan tre till fyra kunder per dag. Nu har det glesats ut och det kan gå flera dagar, mellan besöken,  säger Christian Frödén.

Han ser inte något samband med coronapandemin.

– Det var någon vecka i mars, men sen var det ”business as usual”, säger han.

Förtroendet skadat

Att en anställd inom polisen nu lagförts för koppleri och åtalas i rättegång är något som Christian Frödén  är bekymrad över.

– Det är en enorm frustration och ilska över att polisens förtroende skadats, säger han.

Polisinsatser: Köp av sexuell tjänst

Under våren har polisen i region Stockholm genomfört en rad insatser mot sexköp och hittills i år har antalet anmälningar om sexköp ökat. Fram till den 17 augusti i år har 166 brott gällande köp av sexuell tjänst i region Stockholm registrerats. Motsvarande siffra för hela 2019 var 173 brott.

Källa:Polisen  augusti 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.