Exklusiva föremål lockar tjuvar Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen: ”Grova rån i hemmet ökar”

Publicerad

Man bör tänka en extra gång kring säkerheten när man annonserar exklusiva varor på säljsajter. Den senaste tiden har nämligen antalet grova rån i hemmet ökat.
– Det kan vara riskabelt att lägga ut dyra föremål, säger Per Åkermark, operativ samordnare vid polisområde Nord.

Exklusiva klockor, dyra bilar eller smycken är föremål som attraherar många köpare. Men i vissa fall ser också kriminella möjligheter att komma över stöldgods. Under sommaren och hösten har polisområde Nord sett en ökning av rån där gärningsmän har ringt på dörren hemma hos brottsoffret.

Per Åkermark, operativ samordnare vid polisområde Nord.

– Vi har inga siffror, men vi har sett en ökning av grova rån i bostad under sommaren och hösten, säger Per Åkermark, operativ samordnare vid polisområde Nord.

Ökningen gäller framförallt biltillgrepp där kriminella har tvingat till sig husägarens bilnycklar, men även andra föremål i bostaden. Bara i polisområde Nord utreder polisen ett tiotal liknande ärenden aktivt.

”Skriv inte ut hemadress”

– Vi har också fall där man annonserat ut en dyrt vara, och sen har den blivit stulen samma natten, säger Per Åkermark.

Hur ska man tänka när man säljer dyra varor?

– Man bör se vilka säkerhetsrutiner som säljsajten kan erbjuda. Men man kan också utforma annonsen så den blir mer anonym. Skriv inte ut hemadress, utan möts på en neutral plats.

Per Åkermark menar dock att den här typen av grova brott ofta avslutas med framgång.

– Grova rån i hemmet handläggs med hög prioritering, därför har vi ofta goda förhoppningar om att nå framgång. Hemmet är en plats där man ska känna sig trygg och fredad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer