Brottsplatsen på drottninggatan är 1.100 meter och tusentals tips har kommit till polisen. Foto: Maja Suslin/TT

Över tusen polisförhör i utredningen efter terrordådet på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Två månader efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har polisen gjort över tusen förhör i utredningen, bland annat utifrån de tips som kommit in.

Tusentals tips har kommit in till polisen som har hållit 1.279 förhör gällande terrordådet på Drottninggatan.

– Vi har hört alla målsäganden, vittnen och de personer som varit hämtade eller anhållna i ärendet. Vi beräknar att vi är klara med utredningen någon gång under senhösten eller årsskiftet, plus minus ett par månader, säger Christer Nilsson, utredningschef på Nationella operativa avdelningen till SVT.

Christer Nilsson. Foto: Polisen

LÄS MER: Utdragen utredning tyder på fler misstänkta

Enligt honom har de en klar bild av händelseförloppet. De har hittills gjort ett 30-tal beslag som analyserats och gått igenom hundratals filmer.

Åtal kan väckas efter årsskiftet

Utredningen beräknas fortsätta fram till årsskiftet innan åtal kan väckas, vilket beror på att det handlar om många drabbade personer och brottsplatsens storlek – brottsplatsen på Drottninggatan är 1.100 meter.

Totalt arbetar 65 personer med utredningen.

– Det är otroligt mycket jobb och många målsägande som den misstänkte har försökt köra ihjäl.

– Förutom den misstänkte som i dag sitter häktad har två personer varit anhållna och 15 inhämtade till förhör. Alla dessa är avförda från utredningen, säger Christer Nilsson.

LÄS MER: Detta vet vi om den huvudmisstänkte

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.