Polisen hårdsatsar på Hornsbergs strand

Uppdaterad
Publicerad

Hornsbergs strand blev en populär men stökig badort i somras. Nu ska polisen se till att området blir en lugn plats till nästa sommar.

Nu under hösten är det lugnt och stillsamt i Hornsbergs strand. Det är nästan svårt att tro att det i somras var fullt med människor. Hornsbergs strand lockade oväntat mycket badsuget folk förra sommaren. Ibland blev det väldigt stökigt.

– Området är fantastiskt fint att vara på men vissa tider kommer det folk som inte bryr sig om de som bor där. Framför allt tror jag de som bor där stört sig på trafiken, ljudnivån och båtarna som står på bredden och har ett raveparty ute på sjön, säger Stefan Holmén, närpolischef på Kungsholmen.

Satsar mer på området

Nu ska polisen i samarbete med bland annat Stadsdelsnämnden satsa hårdare på att göra platsen lugnare. Man kommer att bygga offentliga toaletter och bygga hinder som minskar biltrafiken, men den kanske viktigaste förändringen gäller båttrafiken.

– Vi har fått tillstånd av Länsstyrelsen att vid tre ställen avgränsa vattenytorna till skydd till badande så att båttrafik och vattenskotrar inte ska kunna köra för nära in på badområdet och skada de badande, säger Stefan Holmén.

En unik företeelse

Men att hantera problemen i Hornsbergs strand kommer inte bli lätt, speciellt eftersom situationen är så annorlunda. Polisen har inga andra områden som råkat ut för samma sak som Hornsbergs strand, så det finns få tidigare lärdomar att dra nytta av.

– Det här är världsunikt, vi har stämt av med kustbevakningen och sjöpolis och det finns ingenstans där vi känner igen det här beteendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer