Foto: lokalpolisområde Rinkeby

Polisen i Rinkeby ser ökad trend av narkotikagömmor på förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har polisen i Rinkeby märkt en ökad trend av att personal hittar narkotika på förskolegårdar i Järvaområdet. ”Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er..” säger polisen i ett nytt uppmärksammat inlägg på sociala medier.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har personal på olika förskolor i Järvaområdet larmat om att de hittat narkotika utomhus när de kommit till jobbet på morgonen, senast i Tensta.

– Vi har tidigare sett att man gömmer narkotika i garage och trappuppgångar bland annat, men vi tycker nu att vi ser en ökad trend av att det förekommer på förskolor, säger Daniel Mattsson, teamledare för lokalpolisområde Rinkeby.

”Inte acceptabelt”

I takt med att det blir varmare är det fler ungdomar som uppehåller sig utomhus sent på kvällen, ofta på skolgårdar och förskolor.

– Det är en miljö med bänkar där man kan sitta och hänga. Det vi ser nu är att man hanterar och gömmer narkotika på gårdarna. Det är inte acceptabelt att förskolan ska behöva lägga tid och resurser på att varje morgon se över gården för att se till att den är säker, säger Daniel Mattsson.

Efter att ha blivit uppmärksammade på problemen har polisen börjat göra slumpmässiga sök med hund på förskolor i förebyggande syfte. Det sker varje vecka.

Inlägg på sociala medier har fått stor spridning

I ett inlägg på sociala medier som publicerades under helgen riktar sig Rinkebypolisens gruppchef Robert Bjuvhage direkt till de som hanterar narkotika på förskolor.

– Fortsätter ni att sälja och gömma narkotika vid våra förskolor så kommer vi jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, säger han i videon.

Daniel Mattsson säger att reaktionerna på videon har varit positiva.

– Jag ser det som ett sätt för oss att berätta hur vi arbetar och det skapar också en kontakt med de som bor och verkar i området, många boende återkopplar och kommer in med tips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer