Polisen i Stockholm har beslutat att höja säkerheten vid symboliskt viktiga byggnader. På bilden Stockholms slott. Foto: Christine Olsson/TT

Efter ökade hotet: Polisen har inlett särskild händelse i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Stockholm har inlett en särskild händelse sedan Säpo meddelat att de ser ett ökat antal attentatshot mot Sverige. Säkerheten ska nu höjas vid ”symboliskt viktiga” objekt, uppger polisen för SVT Nyheter.

I onsdags meddelade Säpo att antalet attentatshot mot Sverige ökat markant och att säkerhetsläget försämrats. Orsaken uppges bland annat vara koranbränningen utanför Turkiets ambassad den 21 januari, vilket gjort att Sverige nu allt mer står i fokus för våldsbejakande islamister.

Terrorhotnivån ligger dock kvar på en förhöjd nivå.

Med anledning av Säpos besked inledde polisen i region Stockholm samma dag en särskild händelse under namnet ”Doris”.

Ska öka säkerheten vid symboliska objekt

I ett mejl till SVT Nyheter skriver polisen att den särskilda händelsen bland annat innebär att man ska ”vidta säkerhetshöjande åtgärder mot de mest symboliskt viktiga objekten i vår region”.

Men exakt vad det innebär vill de inte berätta.

– Det kommer vi inte gå in på. Det är att kommentera vår operativa förmåga och hantering, säger Anna Engelbert, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Polisen kommer inte få extra resurser för att genomföra ”Doris”, enligt henne.

– Det här är planerad verksamhet som kommer genomföras inom befintlig ram.

”Doris” innebär även att polisen ska ”prioritera och utveckla” dialogen med relevanta aktörer i lokalsamhället, följa omvärldsutveclingen samt att informera polisens medarbetare om det förändrade säkerhetsläget.

Säpo: Samma budskap som i onsdags

Enligt Adam Samara, presstalesperson på Säkerhetspolisen, ser man på samma sätt på läget nu som tidigare i veckan.

– Inget har förändrats sedan i onsdags. Vi ser ett allvarligt läge som påverkar Sveriges säkerhet där vi i våra flöden ser ett ökat antal attentatshot, säger Adam Samara till SVT Nyheter.

Till Ekot säger Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schei att myndigheten ser en fortsatt ökad risk för attacker i Sverige.

– Säkerhetspolisen har tidigare konstaterat att det är en situation som kan vara hotdrivande och bedömningen är att säkerhetsläget har försämrats i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism och författningsskydd på Säkerhetspolisen, pratar om det ökade säkerhetshotet mot Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.